Designradiatoren

De radiator hoef je tegenwoordig niet meer te verstoppen. Deze designradiatoren hang je zelfs het liefst in beeld! Sanitairwinkel biedt daarom designradiatoren in allerlei stijlen en kleuren. Bovendien zijn de radiatoren in verschillende afmetingen beschikbaar én zijn ze ook geschikt voor in de hal of woonkamer. Let daarbij wel op het vermogen van de designradiator, want voor grotere ruimtes is ook meer vermogen nodig.

Vermogen
Welke radiator past het beste bij je?

In 3 stappen berekenen we de benodigde wattage voor je radiator.

1. Afmetingen ruimte?
2. Type ruimte?
3. Geïsoleerde ruimte?
Uitstekend
9.2 / 10
op basis van
9402 reviews

Designradiator

De radiator in huis hoeft niet langer verscholen te worden achter de bank of achter de gordijnen. Bij een designradiator is goed nagedacht over het uiterlijk. Zo verwarm je met een designradiator niet alleen je huis, maar haal je ook wat functionele kunst in huis. Van klassieke tot modern minimalistische radiatoren, voor elk type interieur is een geschikte designradiator verkrijgbaar. Onze designradiatoren zijn niet alleen geschikt voor de badkamer, maar ook voor de hal of woonkamer. Kies uit onder andere handdoekradiatoren en horizontale of verticale radiatoren.

Soort designradiator

Er zijn drie verschillende soorten designradiatoren: handdoekradiatoren, verticale radiatoren en horizontale radiatoren. De meest gangbare voor de badkamer is een handdoekradiator, omdat je daar de handdoek aan kan ophangen en opwarmen. Horizontale designradiatoren zien we niet vaak in de badkamer, omdat deze qua afmetingen meestal niet praktisch zijn. Wat voor jou de juiste radiator is, is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld vloerverwarming? Dan is extra verwarming niet altijd nodig en kan een handdoekradiator met weinig vermogen een goede keuze zijn. Deze kun je dan gebruiken om je handdoeken aan op te hangen. Als je op zoek bent naar een radiator die veel toevoegt aan de uitstraling van de badkamer, is een verticale designradiator een goede optie.

Designradiator badkamer

Iedereen kan een goede radiator gebruiken in de badkamer. Denk maar eens aan al die momenten dat je de douche uitzet en de kou je om het lijf slaat. Wil je net iets meer van je radiator naast functionele warmte? Dan is een designradiator een perfecte toevoeging.

Kies wel voor een designradiator die geschikt is voor de badkamer. De badkamer is een erg vochtige ruimte en een ‘normale’ radiator kan dan problemen opleveren. Een radiator geschikt voor de badkamer kun je dan weer wel met een gerust hart ergens anders in huis ophangen, zoals in de woonkamer of keuken.

Stijlvolle design radiator

Met een designradiator breng je naast warmte stijl in je badkamer. Of dat nou een badkamer in landelijke stijl is of een badkamer in industriële stijl. Sierradiatoren komen in verschillende kleuren zoals wit, zwart en antraciet, maar ook in zilver en chroom. Zo is er ook voor de stijl van jouw badkamer een geschikte designradiator te vinden. Een zwarte designradiator staat bijvoorbeeld perfect in een industriële badkamer. Terwijl een klassieke badkamer juist vraagt om een designradiator in lichte tinten. Maar ook voor elke andere stijl is er wel een geschikt model te vinden.

Vermogen radiator

Bij de keuze van een designradiator is het natuurlijk belangrijk dat deze mooi is. Maar het is ook handig als de gekozen verwarming de badkamer ook daadwerkelijk weet te verwarmen. Voor het verwarmen van woon- en werkruimte is het belangrijk dat vooraf op de juiste manier vastgesteld wordt wat het vermogen van de radiatoren moet zijn.

De keuze van het type en de hoeveelheid designradiatoren is afhankelijk van de grootte van de ruimte, de gewenste temperatuur in de kamer en de hoeveelheid ruimte die er beschikbaar is voor de radiatoren. Je kunt met behulp van een berekening vaststellen welke verwarming voor jou geschikt is. Op onze website tref je een eenvoudige calculator aan die je een goede indicatie geeft.

Voor een badkamer geldt dat je rekening moet houden met gemiddeld 93 Watt per kubieke meter. De badkamer moet natuurlijk helemaal verwarmd zijn, dus kies voor een designradiator met voldoende capaciteit. Daarbij is ook de isolatie van belang: als de badkamer goed geïsoleerd is, heb je minder wattage nodig. Wij raden ten zeerste af om te kiezen voor een lagere capaciteit dan nodig, maar hoger kan geen kwaad.

Populaire merken in de categorie designradiatoren: Vasco, Plieger, Haceka, Zehnder en Jaga.

Afmetingen radiator

Designradiatoren komen in verschillende afmetingen. Hierdoor is er altijd wel een oplossing te vinden voor de beschikbare ruimte in je badkamer. Of je nu ruimte hebt voor een radiator van 20 cm breed of 260 cm breed. 

Plaatsing designradiator

Door alle verschillende soorten en maten radiatoren kun je bijna zelf bepalen waar je de badkamerradiator op wilt hangen. Maar waar moet je aan denken bij het plaatsen van de designradiator? Het is bijvoorbeeld slim om de badkamerradiator op de koudste plek van de badkamer op te hangen. Zo wordt de hele badkamer verwarmd. Dit kan aan een buitenmuur of bij het raam zijn. Daarnaast moet de radiator mimimaal 10 centimeter boven de vloer hangen, 10 centimeter onder het plafond en 5 centimeter van de wand hangen. Op deze manier optimaliseer je de luchtcirculatie en wordt de ruimte met zo min mogelijk energie helemaal verwarmd.

Houd er bij het bepalen van de plek ook rekening mee dat de radiator minstens anderhalve meter van de douchekop vandaan moet hangen. Anders komt er condens op de radiator en kan deze gaan roesten.

Radiator vervangen

Als je de oude radiator wil vervangen door een nieuwe designradiator te kopen, dan is het handig om een radiator te kiezen van hetzelfde formaat. Mits dit mogelijk is uiteraard. Doe je dit, dan kunnen de oude aansluitingen behouden blijven, dus hoef je deze niet aan te passen. Kies je voor een nieuwe designradiator dan bieden wij ook diverse  verwarmingsaansluitingen om je op weg te helpen. Ook bieden we volop keus in radiator aansluitsets.

Aansluiting aanvoer

De designradiator wordt aangesloten op je wateraanvoer. Deze aanvoer kan op verschillende plekken in de badkamer zitten en is bepalend voor welke aansluiting de designradiator nodig heeft. De meest gangbare aansluitingen zijn links/rechts/onder en midden/onder. Dit geeft aan waar het water de radiator binnenkomt en weer naar buiten gaat. In oudere huizen komt de afvoer soms uit het plafond, waardoor de radiator niet goed opwarmt. Warme lucht stijgt op, dus met een afvoer uit het plafond warmen slechts de bovenste buizen van de radiator op. Als je een afvoer uit het plafond hebt, dien je daarom een stromingsbuis aan te schaffen. Dit is een soort pin die je in de meest linkse of rechtse buis van de radiator plaatst. De stromingsbuis dwingt het water naar beneden te gaan, zodat het niet direct opstijgt en dus de wél hele radiator verwarmt.

Aansluitblok en draadmaat

Voor het aansluiten van de radiator op de wateraanvoer, heb je een aansluitblok nodig. Als de aanvoer uit de muur komt, dien je een haaks model te kiezen. Als de wateraanvoer uit de vloer komt, heb je een recht aansluitblok nodig. De aansluitblokken zijn beschikbaar in verschillende kleuren, dus je kunt het blok met de kleur van jouw designradiator matchen. Als je de knop van de radiator wilt wisselen, bijvoorbeeld naar een thermostaatknop, dien je te kijken welke draadmaat nodig is om de thermostaat op het blok te schroeven. De meest gangbare draadmaten zijn 1/2, 3/4 en 3/8 inch.

Onderhoud van design radiatoren

Je kunt de designradiator het beste schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep. Chloor- of zuurhoudende middelen kun je beter vermijden, want deze kunnen de coating van de radiator aantasten. Daarnaast is het van belang dat je de radiator schoonmaakt als deze uit staat en helemaal is afgekoeld. Om de designradiator zo mooi mogelijk te houden, adviseren wij ook om de radiator regelmatig af te drogen. Als de radiator lang nat blijft, kan er namelijk roest ontstaan. Dat is ook de reden dat je beter geen kletsnatte handdoeken aan de handdoekradiator kunt hangen. Wij raden daarom aan om een rekje of handdoekhaak bij de radiator te bestellen, zodat daar de kletsnatte handdoeken aan kunnen hangen.

Designradiatoren kopen

Ben je geïnteresseerd in onze designradiatoren, maar wil je graag advies van onze gespecialiseerde medewerkers? Of ben je benieuwd hoe deze sierradiatoren er in het echt uitzien? Het is altijd mogelijk langs te komen bij één van onze showrooms. Ben je klaar voor een aankoop? Ook dit kan in een van onze showrooms, of gemakkelijk online.