Lavabo wc

Je toiletruimte is niet compleet zonder lavabo. Een lavabo heeft natuurlijk praktische voordelen, maar is ook bepalend voor de look van jouw toiletruimte. Sawiday heeft daarom handenwassers in allerlei kleuren, materialen en vormen in het assortiment. Van beton tot keramiek: wij hebben het in huis. Bovendien zijn de handenwassers beschikbaar in verschillende afmetingen, dus je vindt altijd een geschikt exemplaar voor in jouw toiletruimte!

Uitstekend
9.2 / 10
op basis van
9412 reviews

Lavabo / handenwasser

Jouw toiletruimte is natuurlijk niet compleet zonder lavabo. Een lavabo heeft een duidelijk praktische functie, maar bepaalt ook grotendeels de look van de toiletruimte. Het is daarom belangrijk dat je de aankoop van een handenwasser niet onderschat. De kraan moet bijvoorbeeld hoog genoeg zijn om je handen onder te wassen, maar de stijl moet ook passen bij de rest van het sanitair. Geen idee waar je moet beginnen? Lees hieronder onze tips en advies bij het kopen van een handenwasser!

Wat is een lavabo?

Een lavabo, ook wel handenwasser genoemd, is een compacte wastafel die speciaal is gemaakt voor het toilet. Door het plaatsen van een lavabo op het toilet kun je je handen wassen. Aan de hand van de grootte van het toilet kun je verschillende soorten handenwassers kiezen, zoals een normaal lavabo of een hoeklavabo.

Hoe hoog hang je een lavabo?

Complete lavabo of losse onderdelen

Er is keuze uit een complete lavabo set of losse onderdelen. Een set bestaat over het algemeen uit een wasbak, kraan, sifon en plug. Bij een set hoef je dus niet alle onderdelen bij elkaar te zoeken en weet je zeker dat alles in elkaar past. Bovendien is een handwasser set vaak voordeliger dan losse onderdelen. Als je kiest voor losse onderdelen, kun je zelf precies bepalen hoe jouw handenwasser eruit komt te zien. In dat geval weet je zeker dat hij helemaal naar jouw smaak is en bij de rest van de ruimte past.

Lavabo met waskom

Als lavabo kun je in plaats van een wasbak kiezen voor een waskom. Dit zien we al langere tijd in de badkamer, maar ook in de toiletruimte is dit mogelijk. Een waskom ziet er niet alleen prachtig uit, maar biedt ook andere voordelen. Een waskom is bijvoorbeeld eenvoudig te vervangen en vaak hoger dan een wastafel, waardoor je gemakkelijker je handen kan wassen. Ook waskommen voor in de toiletruimte zijn zowel los als in een set verkrijgbaar.

Soort kraan op de handenwasser

In principe passen alle koudwaterkranen op de door jou gekozen handenwasser. Wel dien je rekening te houden met de hoogte van de kraan. Hoge kranen worden over het algemeen als praktischer ervaren dan lage kranen, omdat je dan meer ruimte hebt om je handen te wassen. Ook kun je kiezen voor een inbouwkraan. Een inbouwkraan is aan de wand bevestigd, waardoor een groot deel van de kraan niet meer zichtbaar is. Dit ziet er erg strak uit en staat bijvoorbeeld fantastisch in een moderne of industriële toiletruimte. Let er wel op dat een inbouwkraan een stuk lastiger te plaatsen en vervangen is dan een opbouwkraan. 

Afmetingen van een lavabo

Bij het kopen van een lavabo is het belangrijk dat je de juiste afmetingen weet. De meeste handwassers zijn ongeveer 25 centimeter diep. Als je echter een relatief kleine toiletruimte hebt, kun je beter voor een minder diep lavabo kiezen. Wij bieden bijvoorbeeld al handenwassers aan vanaf 12 centimeter diep. Voor deze smallere handenwassers zijn ook verlaagde sifons beschikbaar. Deze zijn wat kleiner en daardoor subtieler dan de standaard sifons. Een verlaagde sifon kan ook erg mooi zijn bij een diepere handenwasser: ze vallen minder op en vormen daardoor een chique toevoeging aan de lavabo. De hoogte van de lavabo kun je verder zelf bepalen. Meestal wordt de handenwasser zo’n 90 centimeter van de grond gehangen, maar indien wenselijk is hoger of lager geen probleem.

Materiaal

Handwassers zijn in verschillende materialen te vinden. Keramiek is één van de populairste materialen, maar ook natuursteen en solid surface zijn in opkomst. Keramische handenwassers hebben als voordeel dat ze ontzettend duurzaam en eenvoudig te onderhouden zijn. Hetzelfde geldt voor solid surface: het is slijtvast, schoon, vlekwerend en vochtbestendig. Natuursteen vergt daarentegen iets meer onderhoud. Natuursteen krijgt namelijk eerder gebruikssporen dan keramiek, alhoewel dat door velen juist als de charme van natuursteen wordt beschouwd. Wil je dat jouw natuurstenen handenwasser precies blijft zoals je de set aanschaft? Gebruik dan onderhoudsmiddelen die speciaal voor natuursteen bedoeld zijn!

Merken handenwassers

Sawiday heeft een ruim assortiment van handenwassers van diverse topmerken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Saniclass handenwasser, Duravit handenwasser, Ideal Standard handenwasser of een Villeroy en Boch handenwasser.

Vragen over een lavabo?

Heb je vragen over een van de handenwassers? Neem dan gerust contact op met een van onze medewerkers of kom langs in onze toonzaal. Daar zullen we je helpen bij het maken van de juiste keuze.