Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een duurzame manier om de badkamer te verwarmen. Een infraroodpaneel gebruikt namelijk elektriciteit om infraroodstralen op te wekken. In tegenstelling tot normale verwarmingssystemen wordt niet de lucht opgewarmd, maar wel de voorwerpen en de mensen in de ruimte. Een infrarood paneel levert dus snel en direct een behaaglijke warmte. Doordat warmte direct wordt overgedragen aan een object gaat er weinig energie verloren.

Uitstekend
9.2 / 10
op basis van
9407 reviews

Infrarood verwarming

Infrarood panelen worden steeds populairder in de badkamer. De badkamer is immers de perfecte plek om infrarood verwarming toe te passen. Infrarood verwarming maakt gebruik van elektriciteit als energiebron in plaats van gas. Gas is niet alleen duurder, het zorgt ook dat je afhankelijk bent van centrale verwarming. Doordat dit centraal geregeld wordt, ben je in de praktijk vaak de hele dag een ruimte aan het verwarmen terwijl dit niet nodig is. Doordat infrarood panelen meteen warmte geven hoeven ze maar kort gebruikt te worden. Hierdoor verwarm je een ruimte op een efficiëntere en duurzamere manier.

Hoe werkt een infrarood verwarming?

Het infrarood paneel produceert infraroodstralen die worden opgewekt door middel van elektriciteit. Waar conventionele verwarmingssystemen lucht opwarmen, richt infraroodverwarming zicht op het direct verwarmen van mensen en voorwerpen. Als je gebruikt maakt van infrarood verwarming in de badkamer ervaar je snel en direct een behaaglijke warmte. Qua efficiëntie scoort infraroodverwarming ook erg goed. Doordat warmte direct wordt overgedragen aan een object gaat er weinig energie verloren.

Infrarood verwarming badkamer

Anders dan normale verwarmingssystemen verwarmen infrarood panelen geen lucht. Ze geven uitsluitend stralingswarmte af naar een specifieke plek. Hierdoor zijn infrarood panelen met name geschikt als bijverwarming of in ruimtes die je minder vaak of kort gebruikt, zoals bijvoorbeeld de badkamer. Hierdoor ervaar je een prettige en aangename warme, terwijl de omgevingstemperatuur lager is. De panelen die we aanbieden produceren uitsluitend langgolvige infraroodstralen. Dit type infrarood straalt geen zichtbaar licht uit.

Andere geschikte ruimtes voor infrarood panelen

Naast de badkamer zijn ook kantoor, slaapkamer, terras en welnessruimtes zeer geschikt voor infraroodverwarming. Niet alleen door de effectieve werking, maar zeker ook door het fraaie en strakke design. Doordat je infrarood panelen in deze ruimtes inzet als bijverwarming op de momenten dat je extra warmte nodig hebt bespaar je energie. Heb je een grotere ruimte die je wilt voorzien van infrarood verwarming? Houd dan rekening met het feit dat het stralingsbereik van een infraroodpaneel ongeveer 3 meter is. Hierbuiten zal het al snel kouder aanvullen. In dit geval zou je kunnen denken aan het plaatsen van meerdere panelen om zo toch voldoende capaciteit te creëren.

Voordelen van infrarood panelen

Het gebruik van infrarood panelen ten opzichte van conventionele verwarming met radiatoren kan interessant zijn om een aantal redenen:

1. Luchtcirculatie 

Infraroodpanelen geven warmte af aan personen of objecten, maar niet aan de lucht zoals conventionele radiatoren. Warme lucht stijgt op, koelt af en daalt weer neer. De luchtcirculatie die hierdoor ontstaat zorgt weer voor een verdere verspreiding van huisstofmijt en andere fijnstoffen.

2. Infrarood verwarming is zuinig

Door optimaal gebruik te maken van de werking van infrarood panelen is dit een zuinig alternatief voor 'normale' verwarming. Infrarood panelen verwarmen niet de gehele ruimte, maar stralen warmte af op objecten en personen. De infrarood verwarming hoeft dus alleen aan te staan als er mensen aanwezig zijn in die ruimte. Zit je bijvoorbeeld slechts een uurtje per dag in een bepaalde ruimte is het zonde om deze ruimte volledig te verwarmen, zeker als deze ruimte de gehele dag verwarmd wordt. Een infrarood verwarming kan de gevoelstemperatuur voor deze korte periode gemakkelijk en snel aangenaam maken.

3. Gemakkelijk te installeren

Het enige dat een infraroodpaneel nodig heeft is een stroomaansluiting. Het leggen van leidingen is dus niet nodig. Hierdoor is een infraroodverwarming gemakkelijk toe te passen in een bestaande ruimte, zonder grote verbouwingen.

4. De infrarood verwarming heeft direct effect

Een infrarood verwarming heeft geen opwarmtijd nodig, dus je ervaart direct een aangename warmte. Infrarood verwarming is dus ideaal in de badkamer! Door het directe effect kun je de verwarming nauwkeurig regelen aan de hand van het gebruik van de badkamer.

5. Minder last van schimmelvorming

Doordat lucht niet wordt opgewarmd ontstaat er ook minder condens bij het gebruik van de badkamer. Naast de juiste ventilatie, heeft dus ook de manier van verwarmen invloed op schimmelvorming in de badkamer. Infrarood verwarming draagt dus indirect bij aan het voorkomen van schimmels in de badkamer.

6. Infrarood panelen hebben een stijlvol design 

De strakke en minimalistische designs van infraroodpanelen zijn in tegenstelling tot conventionele radiatoren een mooie toevoeging aan iedere ruimte.

Infrarood verwarming en gezondheid

Infrarood verwarming is een aantoonbaar gezonder en 100% veilig. De langgolvige infraroodstralen die worden geproduceerd door infrarood panelen dringen in tegenstelling tot röntgen of UV stralen niet door tot in de huid. De oppervlakkige verwarming van de huid heeft wel een aantal positieve effecten op het lichaam. Zo zorgt de warmte voor een verwijding van bloedvaten waardoor de doorbloeding verbeterd. Dit kan zorgen voor verlichting van pijn, bijvoorbeeld bij gespannen spieren.

Voordelen bij allergieën en andere ongemakken

Verder kan infrarood verwarming van toegevoegde waarde zijn voor mensen met allergieën of astma. Doordat er objecten worden verwarmd in plaats van lucht is er geen luchtcirculatie. Stoffen zoals huisstofmijt worden hierdoor niet verder verspreid binnen de ruimte.

Capaciteit van een infrarood paneel

Voor badkamers met een hoogte van 2.60 m raden we aan om tenminste 70-80 W per vierkante meter te reserveren voor infrarood verwarming. Voor een badkamer van 6 vierkante meter zou dit bijvoorbeeld een vermogen van 450 watt zijn. Is de ruimte slecht geïsoleerd of gelegen aan meerdere buitenmuren? Houd dan rekening met 130 W per vierkante meter badkamer. Kies de juiste capaciteit infrarood paneel voor jouw situatie om optimaal te profiteren van de eigenschappen. Onze deskundige medewerkers helpen je graag om te bepalen hoeveel vermogen nodig is voor jouw badkamer.

Kleuren en afmetingen infrarood panelen

Infraroodpanelen zijn er is verschillende afmetingen en in verschillende kleuren. Vaak wordt er gekozen voor wit, grijs of zwart. Afhankelijk van de stijl van de badkamer zijn deze kleuren vaak gemakkelijk te combineren met tegels en accessoires. Maar wist je dat er ook infrarood panelen zijn die tegelijkertijd functioneren als spiegel? Een slimme en handige twee in één oplossing voor verwarming en spiegel! De breedte van de infrarood panelen varieert van 30 tot wel 140 centimeter.

Infrarood verwarming voor in de badkamer kopen?

We hebben een uitgebreide collectie infrarood panelen Wil jij graag wat hulp bij het maken van de juiste keuze? Onze verkoopadviseurs staan altijd voor je klaar in onze showrooms, maar ook telefonisch kunnen ze je te woord staan.