Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is de basis voor een optimaal binnenklimaat. Mechanische ventilatie voert de vervuilde lucht uit de woning en via raamroosters komt er weer verse lucht binnen. Dit systeem zorgt voor schone en gezonde lucht in huis.

Uitstekend
9.2 / 10
op basis van
9402 reviews
Er zijn hierboven 18 producten zichtbaar
Naar boven

Mechanische ventilatie

Ventilatie is belangrijk voor een fijn binnenklimaat en mechanische ventilatie, ook wel ventilatiesysteem C genoemd, is een fantastische methode hiervoor. Met mechanische ventilatie wordt de oude ‘vervuilde’ lucht weggezogen. Het meeste van deze lucht wordt onttrokken uit vochtige ruimtes, zoals de badkamer of het toilet.

Om de oude lucht te vervangen wordt er nieuwe, schone lucht binnengebracht. Enkele voordelen van mechanische ventilatie is dat dit eenvoudig te installeren is en dat het gemakkelijk regelbaar is, met het gebruik van CO2- en vochtsensoren of een vaste driestandenschakelaar.

Welke ventilatiebox heb ik nodig?

Het kiezen van een nieuw ventilatiesysteem is zeker niet makkelijk. Daarom hebben wij een paar punten op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een mechanische ventilator.

  • Hoeveel ruimte heb je voor het plaatsen van de ventilatiebox? Onze ventilatieboxen zijn over het algemeen niet al te groot, maar hij moet wel passen in jouw huis.
  • De besturing van je mechanische ventilatie. Wij hebben verschillende ventilatoren met verschillende besturingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan vocht- en CO2-sensoren, draadloze bedieningen en vaste driestandenschakelaars.
  • Hoeveel afzuigpunten heb ik in mijn woning? Bij veel afzuigpunten is een systeem met een hoger vermogen aantrekkelijker.
  • De geluidsproductie van je mechanische ventilatie.

Tips om goed te ventileren

Ten eerste is het van belang dat er altijd lucht van buiten naar binnen kan. Dit kan zowel zijn via de roosters van de ventilatiebox als via ramen die op een kier staan. Daarnaast is het ook belangrijk dat de lucht goed door het huis kan stromen. Dit bereik je al als er een paar centimeter onder je deuren zit.

Verder is het van belang dat je de mechanische ventilatie nooit uit zet. Dit is alleen toegestaan bij onderhoud of als de overheid adviseert om ramen en deuren te sluiten. Wanneer dit gebeurt moet je de stekker van de centrale afzuiging uit het stopcontact halen of de schakelaar in de meterkast omzetten.

Als je jouw mechanische ventilatie zuiniger wilt maken is het aan te raden om te wisselen naar gelijkstroom. Als jouw ventilatiebox nog werkt op wisselstroom raden wij aan om de motor te laten vervanger door een motor die op gelijkstroom werkt.

Ook kun je ervoor kiezen om jouw ventilatiebox te vervangen voor een ventilatiewarmtepomp. Dit zorgt niet alleen voor een goede ventilatie, maar het gebruikt de afgevoerde lucht om het water voor de cv-ketel of douche alvast op te warmen.

Om in de badkamer goed te ventileren kun je ook het mechanische ventilatiesysteem gebruiken. Zet het systeem tijdens en na het douchen op de hoogste stand en doe na het douchen liever geen raam open. Met een open raam wordt het snel te koud in de badkamer, wat voor condens en schimmel kan zorgen. Als je toch een raam open wilt zetten raden wij aan om dit niet langer dan 30 minuten te doen.

Onderhoud van mechanische ventilatie

Het is belangrijk om het mechanische ventilatiesysteem goed te onderhouden. Alleen dan blijft het goed werken en wordt de lucht in je huis daadwerkelijk ververst. Sommige dingen kun je makkelijk zelf doen, maar sommige dingen kun je beter aan professionals overlaten.

Elk jaar moet je de roosters een keer schoon maken. Doe de losse onderdelen in een zeepsopje en maak het binnenwerk schoon met de zuignap van jouw stofzuiger.

Verder kun je ook de ventielen loshalen en deze schoonpoetsen. Het is belangrijk om dit stuk voor stuk te doen, om zo ventielen niet te verwisselen en ze op dezelfde manier terug te plaatsen. Als je twijfelt of je het goed doet kun je hier beter een professional voor inschakelen. Gelukkig hoeft dit maar eens in de twee jaar te gebeuren en kun je het de onderhoudsmonteur laten doen als hij langs komt voor overig onderhoud.

Het onderhoud aan de ventilatiebox met de motor kun je beter niet zelf doen. Wij raden aan om de ventilatiebox eens in de twee jaar te onderhouden. Verder moet het gehele ventilatiesysteem elke vier jaar gecontroleerd worden en ook raden wij aan om het schoonmaken van de afvoerkanalen uit te besteden. Dit moet elke acht jaar een keer gebeuren.

Ventilatieboxen van de volgende merken

Onze ventilatieboxen zijn afkomstig van tal van verschillende merken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor bekende merken als Vasco, Orcon en Duco.

Vragen over mechanische ventilatie

Heb je vragen over onze mechanische ventilatiesystemen? Neem dan eenvoudig alle twijfels weg en neem contact op met onze klantenservice. Je kunt altijd een mail sturen of ons contactformulier invullen en tijdens kantooruren kun je ons ook telefonisch bereiken.