Hangtoilet

Hangtoiletten winnen aan populariteit. Terecht, want een hangtoilet ziet er erg strak en net afgewerkt uit. Bovendien kunt u een hangtoilet gemakkelijker schoonmaken dan een staand toilet. Bij een hangtoilet zit er namelijk een open ruimte onder de pot waar u eenvoudig onder kunt dweilen. Sawiday heeft daarom een uitgebreid assortiment hangtoiletten, in verschillende afmetingen en kleuren. Zo vindt u altijd een geschikt hangtoilet!

Uitstekend
9.1 / 10
op basis van
9358 reviews

Hangtoiletten / hang wc's

In plaats van een staand toilet, kiezen onze klanten steeds vaker voor een hang wc. Een hangtoilet is zeker aan te raden, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Lees hieronder daarom ons advies over de aankoop van een hangtoilet!

Wat is een hangtoilet?

Een hangtoilet staat ook wel bekend als een hangend toilet, een zwevend toilet, een wandtoilet of een wandcloset. Bij zo’n soort toilet wordt de toiletpot aan de wand bevestigd. In tegenstelling tot het staande toilet geeft zo'n wandcloset een meer afgewerkte uitstraling van een badkamer of toiletruimte. Heb je een nieuw toilet nodig in je badkamer of in een losse ruimte? Lees dan verder om erachter te komen welke typen en bijbehorende voordelen er zijn en waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een hang wc.

Voordelen van een hangtoilet of hang wc

Een hangtoilet komt met een groot aantal verschillende voordelen ten opzichte van een staand toilet. Doordat je een hangtoilet aan de muur bevestigd, heeft dit een andere invloed op je inrichting. Denk qua voordelen aan de volgende aspecten:

  • Stijlvoller: Een zwevend toilet is veel netter afgewerkt dan een toiletpot die gewoon recht op de grond staat. Doordat een hangtoilet aan de wand is bevestigd, lopen de vloertegels gewoon netjes onder de pot door. De afwerking is daarmee een stuk netter.
  • Ruimtebesparend: Het doorspoelreservoir van een hangtoilet zit vaak in de muur, waardoor deze een stuk verder naar achter staat dan een staand toilet. Hiermee bespaar je automatisch ruimte, aangezien het geheel dus minder ver naar voren komt.
  • Onderhoudsvriendelijk: Doordat het om een hangend toilet gaat, maak je de grond onder de toiletpot heel gemakkelijk schoon. Er zijn minder randjes en richeltjes aanwezig waar vuiligheid zich ophoopt. Al met al een stuk minder tijdrovend qua onderhoud.

Afmetingen

Het is natuurlijk belangrijk dat jouw hangtoilet de juiste afmetingen voor jouw badkamer of toiletruimte heeft. Met name de diepte van het toilet is daarbij van belang. Je hebt keuze uit een ondiep, standaard of verlengde hang wc. Een ondiep toilet heeft doorgaans een diepte van 48 centimeter en is daarmee behoorlijk compact. Een ondiep wandcloset is daarom een goede oplossing als de ruimte waarin je het toilet wilt plaatsen relatief klein is. Een standaard hangtoilet heeft een diepte van rond de 54 centimeter. Een verlengd wandcloset is meestal zo’n 70 centimeter diep en is daarmee ideaal voor iemand die in een rolstoel zit. Ook is een verlengd toilet praktisch als het toilet bijvoorbeeld onder een trap moet worden geplaatst. Meet in elk geval goed op wat de juiste afmetingen in jouw badkamer of toiletruimte zijn. Houd er daarbij rekening mee dat er voor het toilet nog 45 centimeter ruimte over moet zijn voor je benen.

Kleur

Ook de kleur heeft grote invloed op de uitstraling van jouw hang wc. De meest gangbare kleur is nog steeds wit, maar tegenwoordig zijn ook veel andere kleuren mogelijk. Een zwart wandtoilet is bijvoorbeeld een echte eyecatcher en past perfect bij een industriële stijl. Vind je zwart iets te heftig, maar wit niet spannend genoeg? Dan zijn er nog kleuren als grijs en pergamon verkrijgbaar. We hebben verder ook mat witte en mat zwarte wandtoiletten in ons assortiment! Let er wel op dat matte toiletten zijn voorzien van een coating en daarom iets meer onderhoud nodig hebben dan toiletten zonder coating. De matte laag houdt namelijk sneller vuil vast dan sanitair zonder deze laag, dus moet je jouw matte toilet waarschijnlijk iets vaker schoonmaken.

Randloze hang wc

Dit is een hangtoilet zonder spoelrand aan de binnenkant van de pot. Het ontbreken van een spoelrand zorgt ervoor dat vuil en kalk zich minder snel hechten. Spoelrandloze toiletten zijn daarom gemakkelijker schoon te maken en hygiënischer dan toiletten met een spoelrand. Bovendien ziet een spoelrandloos toilet er strakker uit dan een toilet met spoelrand, waardoor deze functie ook nog positief bijdraagt aan het uiterlijk van het toilet. Andere termen voor spoelrandloos zijn rimfree, rimless of DirectFlush.

Urinoir

De bekende urinoir is een hangend toilet dat uitsluitend geschikt is voor heren. In huishoudens wordt deze optie zelden gebruikt, maar in bedrijfsgerelateerde omgevingen zie je urinoirs vaak terug. Het is een zeer efficiënte optie om optimaal gebruik te maken van de ruimte in een herentoilet.

Vlakspoel hangtoilet

Bij een vlakspoel hangtoilet is er een plateau in het midden van de toiletpot aanwezig. De ontlasting komt hierop terecht, alvorens deze wordt weggespoeld. Het voordeel van deze optie is dat er geen spettervorming is terwijl je op de wc zit. Ook kan een vlakspoel toilet een noodzakelijke keuze zijn als er regelmatig onderzoeken met de ontlasting plaatsvinden.

Diepspoel hangtoilet

Bij een diepspoel hangtoilet valt de ontlasting direct in het water. Hierdoor heb je minder snel last van nare geurtjes. Ook is een diepspoel toilet vaak compacter, waardoor je ruimte bespaart. Wel wordt het opspattende water van een diepspoel toilet soms als vervelend ervaren.

Toiletzitting hangtoilet

Sommige hangtoiletten worden inclusief zitting geleverd, andere niet. Het is gemakkelijker om te kiezen voor een hang toilet met zitting, want dan hoef je de bril er niet los bij te kopen en weet je zeker dat de bril past. Wat betreft de zitting heb je keuze uit een aantal luxe opties. Sommige toiletten zijn namelijk uitgerust met QuickRelease. Deze techniek zorgt ervoor dat de zitting eenvoudig van de closetpot te halen is, wat het schoonmaken van de pot en de bril vergemakkelijkt. Ook kun je kiezen voor een Slimseat-toiletbril: een extra dunne zitting. Deze smalle zitting geeft het hangtoilet direct een zeer strakke en minimalistische uitstraling én is ook gemakkelijker schoon te houden.

Antikalkbehandeling

Sommige hangtoiletten zijn uitgerust met een antikalkbehandeling. Kalkaanslag is altijd een groot probleem bij sanitair, ook bij het wandtoilet. Nadat het water in het toilet verdampt, hecht kalk zich als aanslag aan het materiaal. Een antikalkbehandeling voorkomt deze aanslag niet, maar biedt wel betere bescherming van het oppervlak en vereenvoudigt de reiniging. Een antikalkbehandeling is daarom geen noodzakelijke, maar wel een fijne toevoeging aan het wandtoilet.

Merken hangtoiletten

We hebben verschillende merken hangtoiletten in ons assortiment. Populaire merken zijn:

Hangtoilet kopen?

Ben je nog aan het twijfelen of je voor een zwevend toilet moet gaan of niet? Of wil je graag enkele hangtoiletten in het echt aanschouwen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice of kom eens langs in een van onze showrooms.