Een buitendouche maken – dit zijn de mogelijkheden!

Wil je even lekker kunnen afkoelen in de tuin op een bloedhete zomerdag? Dan is een buitendouche ideaal! Een buitendouche maken is geen hele ingewikkelde klus, maar er zijn wel een aantal dingen waar je bij stil moet staan. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden voor het zelf maken van een buitendouche in de tuin.

Waarom een buitendouche?

Een buitendouche in de tuin is ideaal voor de warmere dagen in het jaar. Zo spring je eenvoudig even onder een koele straal. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kinderen of hond. En zijn je kinderen of huisdieren vies van het buitenspelen? Dan kunnen ze snel worden afgespoeld in de tuin. Een buitendouche is dus hartstikke praktisch, ook wanneer je geen zwembad in je tuin hebt!

Buitendouche maken

Stap 1 - Kies je buitendouche

Je wilt een buitendouche maken, maar waar begin je dan? Als eerste stap kies je een douche uit die past bij jouw wensen. Er zijn buitendouches waar alleen koud water uit komt, maar er zijn ook modellen waar warm water uit kan komen. Zo kun je kiezen uit een solar buitendouche die op zonne-energie werkt, of een exemplaar die je kunt aansluiten op de warmwaterleiding van je cv en/of boiler. Een buitendouche met enkel koud water is prima als je hem alleen op hele warme dagen gebruikt om snel af te spoelen. Wil je langer buiten douchen? Of de buitendouche ook gebruiken als het wat kouder is? Dan kun je beter kiezen voor een exemplaar met warm water.

Daarnaast heb je de keuze uit staande buitendouches en hangende buitendouches. Hierbij is de keuze vooral welke je mooier vindt én of je een plekje hebt waar je een douche kunt hangen of een plekje hebt waar een staande douche handiger zou zijn.

Stap 2 - Bepaal de locatie van de buitendouche

Nu je een buitendouche hebt gekozen is het tijd om de juiste locatie in jouw tuin te kiezen. Denk hierbij aan hoeveel privacy je wilt voor de douche. Hebben je buren vrij uitzicht op de tuin? Dan heb je de buitendouche misschien liever verscholen achter een schutting of een heg. Heb je voor een buitendouche gekozen op zonne-energie? Dan moet deze op een zonnige plek komen te staan, waar je zon hebt op het moment van de dag dat je hem wilt gebruiken. Sluit je hem aan op de CV dan moet er een leiding naartoe kunnen worden gelegd.

Verder heb je ook een stevige ondergrond nodig waar je een afwatering kunt realiseren. Plaats de buitendouche bijvoorbeeld niet direct op je grasveld. Hierdoor zal de boel modderig worden en worden je voeten viezer dan voordat je onder de buitendouche stapte. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water goed wordt afgevoerd en dat de planten in je tuin niet verzuipen door een lading water van de buitendouche . Je kunt de afvoer van je buitendouche aansluiten op de regenpijp of elders laten afvloeien in de tuin. De gemakkelijkste optie is een vlonder met daaronder een laagje grint.

Advies nodig over buitendouches?

Het maken van een buitendouche is een leuke en praktische toevoeging aan je tuin. Met de juiste keuze van douche, locatie en aansluiting kun je genieten van verfrissende douches in de buitenlucht. Kom langs in één van onze showrooms en onze verkoopadviseurs kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Bekijk dichtstbijzijnde showroom

Stap 3 – aansluiten buitendouche

Voor het maken van een buitendouche heb je water nodig. Heb je een buitendouche gekozen met enkel koud water? Dan heb je alleen een koudwaterleiding nodig. Wil je liever een buitendouche met warm water, dan moet er een warmwaterleiding naar je douche getrokken worden. Komt je warme water van de cv? Dan zal het eventjes duren voordat het water warm uit de buitendouche loopt omdat het langer onderweg is. Een andere oplossing is het plaatsen van een geiser, (elektrische) boiler of een warmtepomp op zonne-energie om je douche voor buiten te voorzien van warm water. In veel gevallen is het een kleine ingreep om de leiding te verleggen of een boiler te plaatsen, maar dit verschilt per situatie. Raadpleeg een loodgieter als je niet zeker weet wat je opties zijn.

Buitendouche maken

Stap 4 – de buitendouche afmaken

Om de buitendouche helemaal af te maken is het tijd voor de laatste details. Zorg voor een stevige vloer waar je niet snel op uit zult glijden. Zorg voor een verharde ondergrond van beton, houten vlonders, tegels of grind. Ook de afvoer moet je niet vergeten. Bedenk hoe je het water weg wilt laten lopen. Je kunt kiezen voor een afvoerputje die het water leidt naar het waterafvoersysteem van je huis. Of je graaft een kuil van ongeveer 80cm in de grond die je vult met grind. Dit zal ervoor zorgen dat het water direct de grond in gaat, in plaats van dat het naar je mooie grasveld of bloemenperkje stroomt.

Daarnaast kun je de buitendouche helemaal afmaken door een mooie schutting of heg om je buitendouche heen te bouwen voor extra privacy. Hiermee kun je meteen de buitendouche een bepaalde sfeer meegeven. Zo zal een betonnen vloer met een grijze betonnen wandje zorgen voor een stoere industriële look. Ga je voor beton in een warme tint? Dan zorg je juist voor een mediterrane sfeer in de tuin. En ga je voor hout? Dan krijgt je buitendouche een mooie warme sfeer.

Let op in de winter!

Vergeet niet om in de winter de douche af te sluiten. Een stevige vorstperiode kan namelijk funest zijn voor de buitendouche. Dan kan de waterleiding namelijk knappen door de vorst . Iets wat op een simpele manier voorkomen kan worden door de douche af te sluiten en af te tappen in de koude maanden. Zo kun je de volgende zomer weer genieten van je buitendouche!