Inbouwkraan of opbouwkraan, welke kies je?

Inbouwkraan of opbouwkraan? Begint het je allemaal een beetje duizelen bij het uitkiezen van een nieuwe kraan? Lees hier meer over het verschil tussen de twee soorten kranen en de voor- en nadelen.

Waarom een inbouwkraan

Een inbouwkraan is bij veel mensen erg geliefd omdat het de badkamer een luxe en moderne uitstraling geeft. Bij een inbouwkraan zijn alleen de essentiële onderdelen zichtbaar, de rest zit ingebouwd in de muur. Zo steekt alleen de uitloop van de kraan uit de muur. Door de kraan in de muur te monteren blijft er meer ruimte over op de wasbak. Deze is daardoor makkelijker schoon te houden.

Inbouwkraan voor- en nadelen

Ingebouwde douchekraan en badkraan

Niet alleen de wastafelkraan kan ingebouwd worden, ook een badkraan en douchekraan kunnen netjes in de muur weggewerkt worden. Je kunt een rustige badkamer creëren door de glijstang weg te laten en te kiezen voor een hoofddouche met een plafond- of wandarm. De naam zegt het al, de plafondarm wordt aangesloten op de watertoevoer uit het plafond en een muurarm wordt aangesloten op de watertoevoer uit de muur. De plafondarm is een rechte stang waar de hoofddouche of regendouche op aangesloten wordt. Bij de muurarm is de stang aan het eind gebogen.

Inbouwkraan monteren

Het inbouwen van een inbouwkraan is meer werk dan het monteren van een opbouwkraan en zal dan ook meer kosten met zich meebrengen. Bij het monteren van een inbouwkraan wordt het binnenwerk van de kraan in de wand verwerkt en niet iedere wand in de badkamer heeft die ruimte. Wanneer de inbouwkraan niet in de wand verwerkt kan worden kan een voorzetwand neergezet worden. Deze is opgebouwd uit gipsblokken waarin je gemakkelijk een gat kunt maken, hierdoor creëer je zelf een uitsparing voor de bevestiging van de kraan.

Voor- en nadelen van een inbouwkraan

​Een kraan uit de muur ziet er luxe en stijlvol uit, maar kent ook een aantal nadelen. Een inbouwkraan heeft sowieso meer inbouwruimte nodig. Hierdoor neemt het ook meer tijd in beslag om een inbouwkraan te monteren. Ook als je de inbouwkraan wilt vervangen of repareren geeft het je meer werk dan bij een opbouwkraan.

Voordelen:

  • Luxe en moderne uitstraling
  • Ziet er netjes uit door weggewerkte leidingen
  • Makkelijk schoon te maken
  • Je hebt meer ruimte op de wasbak of meubel

Nadelen:

  • Moeilijk om onderdelen te vervangen en te repareren bij een defect
  • Montage is meer werk en duurder om te laten uitvoeren

Waarom een opbouwkraan

De montage van een opbouwkraan op een aanrechtblad, badrand of wastafel is eenvoudig en er komt geen hak- en breekwerk aan te pas. Ook is een lekkage redelijk makkelijk te verhelpen. Alleen zijn wel alle bedieningsonderdelen van de kraan te zien. Er zijn verschillende varianten in opbouwkranen. Naast de standaardkraan is er bijvoorbeeld de kraan met een hoge uitloop. Omdat de uitloop van de kraan hoger zit kun je gemakkelijker je handen of je haar eronder wassen of, in de keuken, groenten schoonmaken. Er zijn ook opbouwkranen met een lage uitloop. Deze kraan is wat korter en is daardoor ideaal voor bijvoorbeeld een fonteinkraan.

Opbouwkraan voor- en nadelen

De opbouw douche- en badkraan

De opbouw douche- en badkraan lijken veel op elkaar. En waarschijnlijk kent iedereen ze. In de douche is dit de welbekende brede kraan die aan de wand hangt waarbij de doucheslang langs de wand loopt en de douchekop aan een stang hangt. De opbouw badkraan heb je waarschijnlijk ook al vaak in je leven gezien. Deze wordt net als de douchekraan tegen de wand aan geplaatst en is vrij breed. De opbouw bad- en douchekraan neemt best veel ruimte in beslag ten opzichte van de inbouwkraan waarbij je alleen de knoppen en de uitloop van de kraan ziet.

Opbouwkraan monteren

Voor het monteren van de opbouwkraan hoef je niet te hakken in de muur. Daarom is dit de populaire keuze als je geen grote verbouwing wilt in de badkamer, maar enkel de kranen wilt vervangen. Het monteren van de opbouwkraan is simpel vergeleken met de inbouwkraan. Hierdoor zijn de kosten ook een stuk lager als je de kraan laat installeren.

Voor- en nadelen van een opbouwkraan:

Voordeel van de opbouwkraan is dat deze gemakkelijk te repareren is. Je kunt namelijk makkelijk bij alle onderdelen komen. Zo is een lekkage bij een opbouwkraan dus vlot op te lossen. Ook betekent dit dat de montage makkelijker is. Nadelen zijn dat het er minder strak uitziet dan een inbouwkraan. Ook is het lastiger om de ruimte om de kraan heen schoon te houden, doordat de verschillende onderdelen in de weg kunnen zitten.

Voordelen:

  • Het is eenvoudiger een lekkage te verhelpen en onderdelen te vervangen
  • Montage van een opbouwkraan is makkelijker en minder kostbaar wanneer je het uit laat voeren

Nadelen:

  • De leidingen zitten in het zicht en dat ziet er minder mooi uit
  • Het is lastiger schoon te maken

Meer informatie

Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een afgewogen keuze maken. Op de webshop van Sawiday vind je een uitgebreid assortiment inbouw- en opbouwkranen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact op met de klantenservice of kom langs in één van onze showrooms.