Badkamers

nieuwe badkamer

Waar moet je allemaal aan denken bij de aanschaf van een nieuwe badkamer? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Een nieuwe badkamer kopen doen de meeste mensen slechts een paar keer in hun leven. Het is een flinke investering, niet alleen financieel, maar ook qua tijd en inspanning. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel om tot het gewenste resultaat te komen. Neem vooral de tijd om goed na te denken over wat je in de badkamer wilt hebben en dompel je onder in de wereld van sanitair.

TIP 1 - Maak een begroting

Bepaal vooraf het budget voor de aanschaf van de materialen en de verbouwing. Neem ook een post voor 10% van het totaalbedrag aan onvoorziene kosten op in de begroting. Laat je de badkamer door een installateur verbouwen of ben je van plan zelf aan de slag te gaan? De installatie van een gemiddelde badkamer kost ongeveer net zo veel als de materialen die je ervoor aanschaft. Je kunt dus aardig wat besparen als je zelf (een deel van) het hak- en breekwerk of de installatie voor je rekening kunt nemen.

TIP 2 - Meet de ruimte op

Zorg dat je de badkamer goed hebt opgemeten wanneer je voor een nieuwe badkamer gaat kijken. Het gaat hierbij niet alleen om de hoogte, diepte en breedte van de ruimte zelf. Meet ook op waar de deur, het raam en de diverse aansluitingen zitten. Denk ook aan eventuele schuine daken en schachten. Je kunt het beste de originele bouwtekening van de woning gebruiken of vraag de installateur om de maten op te nemen voordat je een badkamer bestelt. 

Maak altijd een goede schets van je eigen badkamer op schaal. Start met het plaatsen van de noodzakelijke items en deel op deze wijze de badkamer in. Je kunt hiervoor onze 3D badkamerplanner gebruiken.

nieuwe badkamer

TIP 3 - Oriënteren en plaatjes kijken

Dé tip als je op zoek bent naar een stijl voor je badkamer is om vooral veel te bekijken. Zo kom je erachter wat je mooi vindt. Bekijk bijvoorbeeld deze complete badkamers voor inspiratie. Ga naar showrooms, kijk in tijdschriften, op Instagram om ideeën op te doen voor de badkamer.

Er zijn verschillende soorten badkamerstijlen; modern, landelijk, klassiek, betonlook, industrieel en design. Verzamel kleurenstalen en plaatjes van producten en materialen die je mooi vindt en bepaal welke stijl jouw voorkeur heeft. Creëer zo je eigen moodboard.

TIP 4 - Pas je wensen voor de nieuwe badkamer aan de ruimte aan

Kijk goed naar de grootte van de badkamer en welke indelingen er mogelijk zijn, een specialist kan je hier bij helpen. Soms is het noodzakelijk om wensen te schrappen als de grootte van je badkamer niet toereikend is. Je kunt natuurlijk overwegen de ruimte aan jouw wensen aan te passen en de bestaande badkamer uit te breken of een andere kamer als badkamer te gebruiken.

TIP 5 - Kijk naar je leefsituatie

Deel je de badkamer met het hele gezin of met z’n tweetjes? Is het 's morgens en 's avonds spitsuur in de badkamer of gebruikt ieder gezinslid de badkamer op een ander tijdstip? Dit kan bepalend zijn voor de keuze voor een enkele of dubbele wastafel.

Gebruik je de badkamer graag als wellnessruimte en droom je van een whirlpool of neem je liever een snelle douche? Kijk goed naar wat voor jou belangrijk is en wat voor jouw situatie wenselijk is.

Wil je het badderen voor de kinderen nog leuker maken door kleurrijke items toe te voegen of kies je voor wellness met bijvoorbeeld een infrarood douchepaneel of whirlpool?

TIP 6 - Zorg voor een veilige en comfortabele nieuwe badkamer

Wees voorbereid op onveilige situaties in de badkamer en voorkom ongelukken. Met voldoende bewegingsruimte in de doucheruimte en om het toilet zul je je niet zo snel stoten. Probeer de vloer vrij te houden van obstakels door bijvoorbeeld doucheproducten in een rekje te zetten. De combinatie van water en zeep hoort natuurlijk in de badkamer, maar het maakt een badkuip of douchevloer bijzonder glibberig. Je creëert gemakkelijk een stroeve ondergrond met behulp van een bad- of douchemat.

Ook veiligheidsgrepen kunnen uitkomst bieden bij een gladde ondergrond en bij het in en uit bad stappen.

Thermostatische kranen met een temperatuurbegrenzer zorgen voor comfort en het water is nooit te heet wanneer de kinderen een bad of douche nemen. Bovendien verspil je geen water bij het regelen van de temperatuur. Met soft-close lades en deuren in een badkamermeubel kunnen de kinderen niet zo snel hun vingers tussen de deur en het meubel krijgen.

nieuwe badkamer

TIP 7 - De badkamer verwarmen

Ook bij het onderdeel verwarming valt er weer voldoende te kiezen. Wil je een mooie designradiator in de nieuwe badkamer met daarop een rek om de handdoeken te verwarmen of geef je de voorkeur aan warme voeten met vloerverwarming?

Vloerverwarming brengt de badkamer in een mum van tijd op een aangename temperatuur. Omdat vloerverwarming onder de hele vloer is verspreid, wordt de badkamer niet alleen sneller verwarmd maar stook je ook minder.

Je kunt verder kiezen voor een elektrische radiator of voor een radiator op de cv-ketel. Lees hier alles wat je moet weten over elektrische radiatoren.

nieuwe badkamer

TIP 8 - Aandacht voor verlichting

Ook verlichting is belangrijk bij de aanschaf van je nieuwe badkamer. Het is belangrijk om goed licht te hebben bij het scheren of opmaken, maar het is ook prettig om gedimd licht te hebben tijdens een ontspannen bad. Tegenwoordig kun je zelfs de binnenkant van een bad of douchecabine sfeervol verlichten. Als je inbouwspotjes in het plafond wilt hebben, denk er dan aan dat het plafond verlaagd moet worden. Let er vooral op dat de verlichting die je aanschaft geschikt is voor badkamergebruik. Denk ook aan de kleurtemperatuur.

TIP 9 - Ventileer de badkamer

Om je nieuwe badkamer mooi te houden zal er goed geventileerd moeten worden. Een raampje openzetten tijdens het douchen is niet altijd voldoende. Investeer daarom in een badkamerventilator die ervoor zorgt dat de vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor je minder last krijgt van condens en je daardoor schimmelvorming kunt tegengaan.

TIP 10 - Makkelijk schoon te maken

Bijna niemand vindt het schoonmaken van de badkamer een leuke klus. Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door voor meubels, accessoires en een toilet te kiezen die de grond vrij laten. Zo kun je er gauw langs met de stofzuiger en dweil. Als dit aanlokkelijk klikt kun je het beste kiezen voor een wandtoilet en een hangend badkamermeubel. Ook een glad oppervlak maakt makkelijker schoon dan een oppervlak met ribbeltjes waar van alles tussen kan blijven zitten.

TIP 11 - Denk aan de toekomst

Een badkamer gaat wel tien tot twintig jaar mee, stem de keuze voor materialen en kleuren daarom af op de lange termijn. Gebruik producten van goede kwaliteit, met een lange levensduur waar garantie op zit.

Trendgevoelige producten zijn nu misschien hip, maar kunnen gaan vervelen. Met neutrale kleuren blijft de nieuwe badkamer langer leuk. Hou je van verandering? Een gestuukt wandje kan makkelijk in een andere kleur geschilderd worden en accessoires  kunnen na een paar jaar vervangen worden door exemplaren in de nieuwste trend.

 

nieuwe badkamer
nieuwe badkamer

Denken aan de toekomst betekent ook rekening houden met je gezinssituatie en leeftijd. Wil je ook op oudere leeftijd in de woning blijven zonder veel te hoeven aanpassen? Veiligheidsgrepen en een douchezitje zijn makkelijk later te installeren, maar een douchebak met -cabine vervangen door een gelijkvloerse inloopdouche vergt al wat meer werk.

Op het gebied van duurzaamheid kun je voor de toekomst van onze planeet wat doen door water te besparen met een waterbesparende douchegarnituur. Met een thermostaatkraan is het water sneller op de juiste temperatuur, waardoor je minder water verspilt. Verder is met vloerverwarming de badkamer sneller warm en hoef je daarom minder te stoken.

Tot slot is het handig om wat extra tegels achter de hand te hebben om tegels die in de loop der tijd beschadigd raken te kunnen vervangen.

nieuwe badkamer

TIP 12 - Houd contact tijdens de verbouwing

Het is heerlijk om het huis te ontvluchten om niet zelf in de herrie en het stof te hoeven zitten, maar ga wel regelmatig kijken of het werk naar wens wordt uitgevoerd. Zorg ervoor dat de installateur je makkelijk kan bereiken wanneer hij vragen heeft. Het uitwisselen van foto’s tijdens de installatie kan helpen situaties duidelijk te maken. Plan vaste momenten in waarop je samen het werk inspecteert.

Licht de buren in over de overlast die zij kunnen ondervinden van de verbouwing. Denk ook aan jezelf, kun je ergens douchen en naar het toilet tijdens de verbouwing?

MEER INSPIRATIE

Heb je inspiratie nodig om een nieuwe badkamer te kopen? Neem dan eens een kijkje op onze inspiratiepagina. Daar vind je de mooiste moodboards, binnenkijkers en complete badkamers. Ontdek welke stijl je mooi vindt!

nieuwe badkamer

Persoonlijk advies bij het kopen van een badkamer

Ben je toe aan een nieuwe badkamer? Bij Sawiday kun je altijd terecht voor een persoonlijk advies. Zowel in onze showroom als online. Wij helpen je graag om jouw wensen te realiseren zodat je straks elke dag kunt genieten van je nieuwe badkamer.