Badkamer renoveren

Header verbouwing

Tips en tricks!

Uitgekeken op uw badkamer? Of zijn bepaalde onderdelen van uw badkamer aan vervanging toe? Dan is het misschien tijd om te renoveren! De badkamer renoveren is niet hetzelfde als de badkamer verbouwen. Bij een verbouwing pakt u namelijk de gehele badkamer aan, terwijl een renovatie ook gedeeltelijk kan zijn. De badkamer renoveren is daarom niet zo veel werk als een complete verbouwing, maar alsnog een flinke klus. Een goede voorbereiding is dus essentieel als u overzicht wilt behouden op de renovatie. Om u daarbij te helpen, hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld. Zo weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet bij uw badkamerrenovatie!

Zelf renoveren of niet?

Voordat u begint met het renoveren van de badkamer, moet u beslissen of u zelf gaat renoveren of dat u daar iemand voor inhuurt. Zelf renoveren heeft zowel een aantal voor- als nadelen. Als u zelf uw badkamer renoveert, is dat een stuk goedkoper dan wanneer u daar iemand voor inhuurt. Bovendien bepaalt u in dat geval alles zelf: wanneer u begint, hoe u bepaalde zaken aanpakt, enzovoorts. Zelf renoveren geeft u daarom meer keuzevrijheid, maar levert ook meer stress op.Als u iemand inhuurt, bespaart u dat vaak een hoop kopzorgen. Bovendien loopt u risico dat u alsnog iemand moet inhuren als iets fout is gegaan, waardoor zelf renoveren duurder uitpakt.

verbouwing1

Weeg bovenstaande voor- en nadelen goed tegen elkaar voordat u beslist of u zelf gaat renoveren of niet. Bent u stressgevoelig? Dan kunt u misschien beter iemand inhuren. Bent u erg handig en vindt u het niet erg als de badkamerrenovatie wat uitloopt? Dan is zelf renoveren mogelijk de betere optie. Wat u ook beslist, let op de consequenties van uw keuze. Als u zelf gaat renoveren, moet u op tijd de juiste spullen huren (of lenen van een kennis). Gereedschap bijvoorbeeld, maar misschien ook een tegelsnijder. Als u iemand laat renoveren, is het belangrijk dat u daar op tijd contact mee opneemt. U loopt anders het risico dat er niemand beschikbaar is op het moment dat u wilt beginnen.

 
verbouwing2

Plattegrond en indeling

Voordat u gaat renoveren, is belangrijk dat u duidelijk voor ogen heeft wat u precies wilt veranderen aan uw badkamer. Gaat u slechts het sanitair vervangen? Of bent u van plan de hele indeling van uw badkamer te veranderen? Dat zijn belangrijke zaken om van te voren vast te stellen. Hoe meer u wilt veranderen, hoe langer de renovatie duurt en hoe meer geld dat dus kost. Wilt u bijvoorbeeld uw bad vervangen door bijvoorbeeld een inloopdouche, dan moet u rekening houden met extra sloopwerk, nieuwe tegels, enzovoorts.

Verwerk alle aanpassingen in een duidelijke plattegrond, inclusief leidingen en elektriciteit. Deze plattegrond geeft u een goed beeld van alles wat u nog moet aanschaffen, maar is ook handig voor een eventuele elektricien of loodgieter. Zo komt niemand voor vervelende verrassingen te staan!

Heeft u een globaal idee van wat u in de badkamer wilt, maar bent u bang dat u nog niet aan bepaalde opties heeft gedacht? Geen zorgen, wij hebben een uitgebreide checklist voor de verbouwing of renovatie van de badkamer op onze website staan! Deze checklist geeft alle opties en mogelijkheden weer, zodat u niets over het hoofd ziet. Bovendien staat in deze checklist ook advies over andere belangrijke zaken, zoals de elektriciteit in uw badkamer. Wist u bijvoorbeeld dat alle stopcontacten op 60 centimeter van een waterbron moeten afzitten? Dat zijn handige zaken om te weten voordat u de badkamer gaat renoveren.

 

Het sanitair uitkiezen

Nadat u heeft vastgesteld wat u precies in uw nieuwe badkamer wilt aan sanitair, kunt u dat sanitair gaan kopen. Stel hiervoor eerst vast wat u per onderdeel ongeveer wilt uitgeven. Hecht u bijvoorbeeld veel waarde aan een luxe douche, maar vindt u dat wat betreft uw toilet minder belangrijk? Reserveer dan meer geld voor de douche en minder voor het toilet, zodat u gerichter kunt zoeken. Houd ook rekening met de stijl van uw badkamer: als u gedeeltelijk gaat renoveren, kunt u niet zomaar een andere look aan uw badkamer geven. Let er daarom op dat u sanitair kiest dat bij de huidige stijl past.

Duurzaamheid wordt bovendien steeds belangrijker, ook in de badkamer. Duurzaam sanitair kan betekenen dat het materiaal lang meegaat, maar ook dat het sanitair milieuvriendelijke eigenschappen heeft. Duurzaam sanitair is vaak iets duurder in aanschaf, maar levert uiteindelijk ook veel op. Sanitair van duurzaam materiaal is minder snel aan vervanging toe en met een waterbesparende douchekop is uw waterverbruik een stuk lager. Duurzaam sanitair is daarom uiteindelijk vaak goedkoper én u draagt uw steentje bij aan het milieu. Een win-winsituatie, toch?

Kosten badkamer renoveren

Voordat u de badkamer gaat renoveren, is het goed om een compleet overzicht van de kosten te maken. Op die manier komt u niet voor onverwachtse uitgaven te staan en blijft u gemakkelijker binnen uw budget. De kosten van de renovatie worden grotendeels bepaald door of u zelf gaat renoveren of dat u daar iemand voor inhuurt. Ook is de indeling van belang: hoe meer u aanpast, hoe meer kosten u maakt. Als laatste is de luxe van het sanitair bepalend. Als u extra luxe in uw badkamer wilt, kost dat ook meer geld.

Als u wel graag meer comfort in uw badkamer wilt, maar liever niet het bijbehorende prijskaartje betaalt, raden wij u aan om onze huismerken te bekijken. De artikelen van Saniclass en Adema zijn bijvoorbeeld van zeer hoge kwaliteit, maar zijn een stuk voordeliger dan andere, meer bekende merken.