Staand toilet plaatsen of vervangen

Het plaatsen van een staand toilet kan een uitdaging zijn als je hier geen ervaring mee hebt. Toch is het plaatsen bij een nieuwe badkamer of vervangen van het staande toilet bij een bestaande badkamer wel eens nodig. Lees hier alles over het zelf plaatsen van een nieuw toilet. Denk je na het lezen: ‘hmm, lastig’? Dan raden we aan om het staande toilet te laten plaatsen of vervangen door een expert.

Heb je een wandtoilet gekocht? Dan kun je dit artikel lezen over het plaatsen van een hangtoilet.
Weet je nog niet welk toilet je wilt hebben? Lees dan hoe je het ideale toilet kiest.

Nodig voor het plaatsen van een staand toilet

STAP 1: Bepaal de plaats van het staande toilet

Ga je op een nieuwe plek een wc-pot plaatsen? Houd dan rekening met de bewegingsruimte. De benodigde bewegingsruimte rondom de wc is aan weerzijden minimaal 20 cm. Om genoeg ruimte te hebben voor de benen en voor staande plassers houd je rekening met 50cm bewegingsruimte voor de toiletpot. Het eenvoudigste is om de bestaande aansluitingen aan te houden.

Ga je een wc-pot vervangen? Dan is het het makkelijkst om de toiletpot op dezelfde plek te laten staan.

STAP 2: Sluit watertoevoer

Sluit de watertoevoer naar de spoelbak af en leeg het reservoir door nog een keer door te trekken. Zo heb je bij het verwijderen van de oude pot geen last van wateroverlast.

STAP 3: Verwijder de oude pot

Schroef de wateraanvoer van het staande toilet los en verwijder de schroeven waarmee het toilet aan de grond bevestigd is. Is er sprake van een valpijp, dan dien je deze los te maken van de pot. Deze verbinding kan met een kunststof potsok, rubber of met een manchet zijn. Is de pijp niet los te trekken? Dan kun je deze doorsnijden.

Verwijder vervolgens voorzichtig de closetpot. Het kan zijn dat je wat zou moeten trekken om de pot los te maken van de riolering. Let hier wel bij op, want er zit nog zo’n 2 liter water in de stankafsluiter van de pot.

STAP 4: Schoonmaken van de vloer

Maak de vloer onder de pot schoon om vervolgens het riool tijdelijk af te sluiten, bijvoorbeeld door een stuk plasticfolie over het gat in de vloer te plakken.

STAP 5: Stortbak verwijderen

Draai de koppeling van de vlotterkraan met het reservoir los en houd tegelijkertijd de stopkraan tegen. Heb je een gietijzeren stortbak met een metalen valpijp? Dan kunnen deze zijn vastgeroest aan elkaar. Als hier geen beweging in te krijgen is, dan kun je deze doorzagen. Let hier wel bij op dat gietijzeren stortbakken erg zwaar zijn.

STAP 6: Plaats het nieuwe staande toilet

De draadeinden plaats je vervolgens op beide binnenste gaten. Om de lengte van het draadeind te bepalen hou je de volgende rekensom aan: de vloerdikte van de closetpot + de dikte van het frontpaneel + de dikte van de tegels + 1.5cm. Plaats hierna de moeren op de draadeinden.

STAP 7: Het vastzetten van het staande toilet

Voordat je de pot vastschroeft moet je ervoor zorgen dat hij waterpas is en goed recht staat zonder te wiebelen. Bij een betonnen vloer zet je de schroeven in pluggen. Onder de kop van de schroef kun je een speciale kunststof ring plaatsen, eventueel met afdekkapje. Heb je een betegelde vloer? Zorg dan dat je iets dieper boort en duw de plug tot onder de onderkant van de tegel. Zo voorkom je barsten in de tegel. Een rozet van kunststof verbergt de lelijke overgang van de afvoerbuis in de vloer. Klap deze open, leg hem eromheen en druk de uiteinden tegen elkaar.

STAP 8: Kitten van de naad

Kit de naad tussen vloer en pot af en giet wat water in de stankafsluiter. Hiermee voorkom je rioolluchtjes.

STAP 9: Stortbak ophangen

Een losse stortbak hang je aan de muur. Lijn de stortbak met de waterpas in het midden van de wc uit. Markeer de boorgaten voor de ophanging van de stortbak. Daarna neem je de stortbak er weer af en boor je de pluggaten in de wand. Zuig het boorstof eruit en steek de pluggen in de gaten. Op de buisaansluiting zet je de afdichtconus en wartelmoer. Schroef hem vast met messing schroeven, eventueel verchroomd. Is het een model zonder overloop via de valpijp, dan moet je zelf het overlooppijpje aanbrengen.

STAP 10 A: Verbind laaghangend reservoir met wc-pot

Voor het verbinden van een laaghangend reservoir en de closetpot heb je een korte haakse pijp nodig, ook wel een spoelbocht genoemd. Deze moet tot de stootrand in de stortbak steken. Zaag hem op maat. Sluit hem vervolgens aan op de stortbak met de bijbehorende pakkingring en plastic wartelmoer. De verbinding met de pot loopt via een kunststof manchet, dat in de mof op de pot steekt. Bij gebruik van een sok moet je ervoor zorgen dan deze gelijk komt met de rand van de valpijp. Als het nodig is kun je een stukje van het binnenste gedeelte wegsnijden.

STAP 10 B: Verbind hooghangend reservoir met wc-pot

Als je een hooggeplaatste stortbak hebt, verbind je de pot met de hooggeplaatste stortbak via een twee- of driedelige valpijp. In de meeste gevallen heb je aan de tweedelige valpijp genoeg. Behalve als de stortbak niet recht achter de pot kan hangen, dan heb je een driedelige nodig. Bij een tweedelige valpijp geldt dat je deze in de juiste lengte moet inkorten of buig hem zo nodig. Met hard PVC-lijm lijm je de stukken PVC aan elkaar. De pot is verbonden met een rubber potsok die over de pot valt, of via een aansluitmanchet dat erin valt. Zet de valpijp op de wand zodanig vast met een zadel, dat de opgeklapte wc-bril ertegenaan rust. Normaal zit op zo’n zadel een rubber stootbuffertje.

STAP 11: Waterleiding aansluiten

Sluit vervolgens de waterleiding via een stopkraan aan op de stortbak. Gebruik een 12mm pijp. Kijk terwijl je het reservoir langzaam vol laat lopen of er niets lekt. Daarna stel je de vulhoogte van de stortbak in volgens de bijgeleverde handleiding. Kijk vervolgens weer of er niets lekt terwijl je doortrekt.

Op zoek naar een staand toilet?

Bij Sanitairwinkel hebben we alles voor jouw droomtoilet.

Bekijk het assortiment