De Japandi badkamer - tips van @japandi.interior

De Japandi-stijl heeft in sneltreinvaart onze interieurharten veroverd. Ook in de badkamer is deze interieurstijl prachtig toe te passen. En wie kan ons daar nou beter over vertellen dan dé expert op dit gebied: Laila Rietbergen, van het enorm populaire Instagram-account @japandi.interior. In dit artikel lees je haar tips over het toepassen van de Japandi-stijl in de badkamer. Bijvoorbeeld welke kleuren en materialen je kunt gebruiken én waar je op moet letten bij het decoreren van je Japandi badkamer.

Ontstaan Japandi

Japandi is, zoals het woord al aangeeft, een blend tussen de Japanse en Scandinavisch woonstijl. Toen Japan na twee eeuwen van afzondering halverwege de 19de eeuw zijn grenzen opende, maakten de eerste Scandinaviërs kennis met Japan. Scandinavië en Japan hebben van nature veel overeenkomsten waardoor de stijl een hele logische en natuurlijke combinatie is en de gedeelde interesse onafgebroken aanhoudt.

Waar beide gebieden elkaar onder andere in vinden is de connectie met, en liefde voor de natuur. Daarnaast is er veel waardering voor vakmanschap en speelt functionaliteit een grote rol.  

De stijl kenmerkt zich tevens door rust en minimalisme. “Voor mij speelt het waarderen van spullen en het bewuste keuzes maken ook een belangrijke rol” aldus Laila. “Japandi is voor mij dan ook meer dan enkel een woonstijl.”

Japandi badkamer
Laila van Japandi.Interior

Over Japandi.interior

De Nederlandse Laila deelt via haar Instagram-account @japandi.interior inspiratie over de Japandi (life)style met haar internationale volgers. Voor inspirerende interieurfoto’s ben je bij haar dus aan het juiste adres. Eind augustus komt het eerste boek van Laila, Japandi Living, uit bij uitgever Lannoo. Naast inspirerende beelden van verschillende ruimtes in huis, waaronder badkamers, vind je er ook praktische tips over hoe je de stijl in huis kan brengen.

Japandi badkamer

Tips voor het creëren van een Japandi badkamer

  • Haal de natuur naar binnen
  • Zorg voor voldoende opbergruimte (achter deurtjes)
  • Durf contrast toe te voegen
  • Gebruik verschillende materialen, texturen en vormen
  • Less is more ; focus op functie

Japandi moodboards

Hoe je de Japandi stijl in de badkamer kan toepassen laat Laila hieronder zien aan de hand van vier verschillende moodboards. Mede doordat Japandi een blend is tussen twee verschillende woonstijlen is de stijl erg divers en kun je er meerdere kanten mee op. Deze diversiteit zie je dan ook zeker terug in de vier verschillende moodboards.

Japandi badkamer fris en romantisch

Fris, speels en romantisch

“In het eerste moodboard heb ik gekozen voor een romantische, speelse en frisse sfeer met als basis de Ceramiche Coem terrazzo tegel. In deze terrazzo tegel zitten veel verschillende kleuren. De kleuren van de andere elementen binnen de badkamer zijn terug te vinden in de tegel, dit geeft rust en creëert eenheid. Als je een kleur wilt toevoegen naast een terrazzo tegel zou ik altijd adviseren om te kijken welke kleuren je terug ziet komen in de tegel zelf.”

“Om warmte toe te voegen aan de badkamer heb ik gekozen voor de visgraat Fap Ceramiche Fapnest houtlook tegel, de gouden kraan en de wastafel plug van Crosswater. De witte kitkat tegel van The Mosaic Factory, die je bijvoorbeeld achter de wastafel, bij de wc of in de douche kunt toepassen, zorgt voor een speelse touch.”

Contrast, kracht en natuurlijke materialen

"In dit moodboard heb ik wederom voor een terrazzo tegel gekozen. Ditmaal de vtwonen Composite als basis voor op de vloer. Terrazzo tegels komen in veel verschillende soorten en maten. Mede door de verschillende kleuren die ze bevatten geven ze een erg mooie basis voor je badkamer. Ze zijn eigenlijk al een moodboard op zichzelf en je kunt zelf bepalen welke kleuren je wilt benadrukken."

"Deze vtwonen terrazzo tegel heeft een aardse en krachtige uitstraling. Vandaar dat ik hem heb gecombineerd met de mat zwarte kranen van Brauer en een zwart houten meubel. De Linnear houtlook tegel van Colorker zorgt voor warmte en kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden."

Japandi badkamer contrast kracht en natuurlijke materialen
Japandi badkamer Licht, fris en minimalistisch

Licht, fris en minimalistisch

"Voor dit moodboard koos ik een lichte en frisse marmerlook basistegel, de Cifre Cerámica in Diamond Gold. Net zoals bij de terrazzo tegels heb ik ervoor gekozen om de andere elementen, qua kleur, af te stemmen op de kleuren die de Diamond Gold marmerlook tegel bevat. In dit geval kan je dan voor de koelere grijstinten, de warme bruintinten of een combinatie hiervan gaan."

"In dit moodboard heb ik voor een combinatie van bruintinten en grijze tinten gekozen. In de kleine JOS. Venetie terrazzo tegel zie je bijvoorbeeld verschillende grijstinten terugkomen. De bruintinten van het hout van het meubel, de kraan en de bamboe accessoires brengen warmte in de badkamer."

Wellness, luxe en rust

“Het laatste moodboard staat in teken van rust en deze sfeer creëert een wellness gevoel. De aderen en kleuren van de Cifre Cerámica tegel geven de badkamer een warme uitstraling. Met deze tegel als basis, heb ik gekozen voor een ton-sur-ton kleurenpalet. Dit is de Franse naam voor het kiezen van één kleur in meerdere tinten die je laat terugkomen. Door te kiezen voor ton-sur-ton creëer je eenheid. Bij deze sfeer en tegel past het ook goed om (een deel) van de muren te laten stucen in plaats van te betegelen. Ik adviseer om deze kleur goed af te stemmen op de tegel. "

“Zoals ik al bij de tips heb genoemd wordt er bij Japandi gebruikgemaakt van een combinatie van verschillende vormen, materialen en structuren. Waar in dit moodboard de tegel en het meubel rechte lijnen hebben, zorgen de kranen voor de ronde vormen. Daarnaast kun je ronde en organische vormen terug laten komen in je badkamer via het bad, de spiegels en de waskommen. Naast de vaste elementen kan je deze combinatie ook maken met accessoires en decoratie in de badkamer.”

Japandi badkamer Wellness, luxe en rust

Japandi accessoires en decoratie in de badkamer

Om je badkamer helemaal af te maken zijn er nog accessoires nodig. Laila geeft haar tips om je badkamer helemaal in Japandi-sfeer af te stylen. “Nadat je er helemaal uit bent en je bijna kunt gaan genieten van je prachtige nieuwe badkamer, adviseer ik om ook bewust te kijken naar passende accessoires en decoratie. Dit wordt nog weleens onderschat, maar de ‘laatste puntjes op de i’ hebben veel invloed. En met de verkeerde keuze kunnen deze echt afbreuk doen aan je prachtige nieuwe Japandi badkamer. 

Japandi badkamer accessoires
Japandi badkamer accessoires

 

Laila's tips voor accessoires in de Japandi-badkamer:

  • Giet je favoriete douchegel, shampoo en conditioner in een mooie (glazen) fles of neem een kijkje bij de mooie producten van Wellmark;
  • Pas de kleur handdoeken aan op je ontwerp en kleurenpalet;
  • Zorg voor zo min mogelijk rondslingerende items. Koop eventueel een mooi opbergbakje wat je ze zo bij de hand hebt;
  • Plaats een mooie plant in de badkamer;
  • Kies fijne geurstokjes en (geur)kaarsen.
Sanitairwinkel instagram

Voor meer Japandi inspiratie - voor zowel de badkamer als de rest van je woning - volg je Laila via Instagram: @japandi.interior.

Neem ook eens een kijkje op de volgende pagina's