Advies over toiletsets

Een compleet toilet bestaat uit veel meer onderdelen dan alleen de pot. U moet bijvoorbeeld ook denken aan het reservoir, de zitting en de bedieningsplaat. Het kan lastig zijn om uit te zoeken welke onderdelen bij elkaar passen en welke niet. Sawiday biedt u daarom complete toiletsets, waarmee u in één keer alles in huis haalt voor een comfortabel toilet. Een toiletset scheelt u dus een hoop zoekwerk, maar alsnog dient u bepaalde keuzes te maken over uw toilet. Wilt u bijvoorbeeld liever een wandcloset of een staande toiletpot? Lees hieronder waar u op moet letten bij de aanschaf van een toiletset en welke opties er allemaal zijn!

De toiletpot

Staand of wandcloset

U kunt kiezen voor een staand toiletof een wandcloset. Een staand toilet staat op de grond en een wandcloset hangt u aan de muur. Over het algemeen heeft een hangend toilet de voorkeur, omdat dat er strakker uitziet en praktischer is. Bij een hangend toilet kunt u namelijk goed de ruimte onder het toilet schoonmaken en kunt u kiezen voor een kort inbouwreservoir. Een kort inbouwreservoir werkt ruimtebesparend, dus een wandcloset is een goede oplossing als u een relatief kleine badkamer of toiletruimte heeft.

Diepspoel of vlakspoel

Ook dient u te kiezen tussen een diepspoel of vlakspoel toilet. Bij een diepspoel toilet valt de boodschap direct in het water, waardoor u minder snel last heeft van nare geurtjes. Ook is een diepspoel toilet vaak compacter, waardoor u ruimte bespaart. Wel wordt het opspattende water van een diepspoel toilet soms als vervelend ervaren. In dat geval kan een vlakspoel toilet de betere keuze zijn. Bij een vlakspoel toilet blijft de boodschap als het ware liggen en heeft u geen last van het water. Ook kan een vlakspoel toilet een noodzakelijke keuze zijn als er regelmatig onderzoeken met de ontlasting plaatsvinden.

Diepspoel

Diepspoel: behoeftes vallen direct in het water.

Vlakspoel

Vlakspoel: Behoeftes worden 'opgevangen' door een plateau.

Aansluiting afvoer

De aansluiting van de afvoer van het toilet kan zich in de vloer (AO-aansluiting) of in de muur (PK-aansluiting) bevinden. De ene aansluiting is niet per se beter dan de andere, het is slechts afhankelijk van waar de aansluiting in uw badkamer of toiletruimte zit. Voor een wandcloset dient de aansluiting van uw afvoer wel in de muur te zitten.

Materiaal en kleur

In principe zijn alle toiletpotten van keramiek. Keramiek is duurzaam, sterk, slijtvast en krasbestendig. Een keramische toiletpot zonder coating is glanzend, maar u kunt ook kiezen voor een pot met coating. Deze toiletpotten zijn mat, wat er erg stoer en industrieel uitziet. Villeroy en Boch biedt ook nog toiletpotten gemaakt van Ceramic+ aan: deze zijn nog gemakkelijker schoon te maken dan potten van ‘standaard’ keramiek. Qua kleur kunt u kiezen uit wit, zwart en pergamon. Wit en zwart zijn de meest gekozen kleuren, waarbij wit past bij een klassieke of landelijke badkamerstijl en zwart bij een moderne of industriële stijl.

Extra opties

Als u op zoek bent naar wat extra luxe, bieden bepaalde functies veel mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een toilet zonder spoelrand (DirectFlush). Het ontbreken van een spoelrand zorgt ervoor dat vuil en kalk zich minder snel hecht. Spoelrandloze toiletten zijn daarom gemakkelijker schoon te maken dan toiletten met een spoelrand. In de video ziet u de werking van een spoelrandloze toiletten en de voordelen. Ook kunt u kiezen voor een toilet dat is uitgerust met het QuickRelease-mechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat u de zitting eenvoudig van het toilet kunt halen, waardoor u de rand beter kunt schoonmaken.

Merken

Vrijwel alle A-merken, zoals GROHE en Villeroy & Boch, bieden toiletten aan. Met een toilet van één van deze merken bent u verzekerd van de beste kwaliteit, maar u betaalt ook extra voor de naam. Als uw budget niet toereikend is voor een toilet van een A-merk, kunt u ook kiezen voor een toilet van één van onze huismerken. U betaalt voor een toilet van Royal Plaza of Throne in verhouding minder, zonder dat u aan comfort inlevert. Met een toilet van een huismerk heeft u altijd een zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit te pakken.

Onderhoud

Voor het onderhoud van uw toiletpot geldt ongeveer hetzelfde als voor de rest van uw sanitair. Het beste is om het toilet schoon te maken met natuurlijke middelen, zoals groene zeep. Zuurhoudende middelen kunt u beter vermijden. Als u op zoek bent naar het meest onderhoudsvrije toilet, dan kunt u beter niet voor een toilet met een coating kiezen. Vuil hecht zich namelijk gemakkelijker aan deze matte coating dan aan een toilet zonder coating. Een mat toilet zult u daarom iets vaker moeten schoonmaken.

De toiletbril

Sommige toiletpotten worden met toiletbril geleverd, maar soms is de bril los bij de set toegevoegd. In dat geval dient u goed na te denken over welke bril het beste bij u past. De toiletbril is het onderdeel waar u uiteindelijk op zit en dus van groot belang voor het comfort dat u van uw toilet ervaart. Sommige toiletbrillen zijn bijvoorbeeld uitgerust met het softclose-systeem. Dit betekent dat de zitting niet hard dichtvalt, maar langzaam en geruisloos daalt. Met softclose voorkomt u dus geluidsoverlast door hard klepperen én beschadigingen aan de closetzitting. Ook kunt u kiezen voor een slimseat-bril. Dat is een extra smalle zitting en ziet er erg strak uit. Ook kunt u een slimseat-bril gemakkelijker schoonmaken dan een standaard zitting.

Het inbouwreservoir

Een toiletset is niet compleet zonder inbouwreservoir. Over het algemeen zit daar weinig verschil in en bieden wij een inbouwreservoir van Wisa, Geberit of GROHE in de set aan. Deze merken bieden inbouwreservoirs van goede kwaliteit. Welke het beste bij u past, is voornamelijk afhankelijk van de bedieningsplaat die u wilt. Het inbouwreservoir hangt daar namelijk mee samen: als u een bepaalde plaat van GROHE wilt, kunt u daar geen reservoir van Wisa bij kiezen. Qua bedieningsplaat kunt u kiezen uit één of twee (DualFlush) knoppen. Twee knoppen heeft vaak de voorkeur, omdat u daarmee water bespaart. De kleine knop verbruikt minder water dan de grote knop en gebruikt u dus bij een kleine boodschap; de grote knop bij een grote boodschap. Verder verschillen bedieningsplaten veel qua design. U kunt kiezen uit diverse kleuren en een matte of glanzende afwerking.

Accessoires

Accessoires zijn niet bij de toiletset inbegrepen, maar deze horen natuurlijk wel in uw badkamer of toiletruimte! Met accessoires werkt u de ruimte mooi af en drukt u er uw eigen stempel op. Bovendien zijn accessoires vaak hartstikke handig, want waar laat u anders uw wc-rol en reserverollen? Daarnaast kunt u met accessoires uw toilet een snelle opfrisbeurt geven. Door uw huidige accessoires te vervangen voor accessoires in een hele andere kleur geeft u de ruimte direct een andere uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor mat zwarte accessoires om een industriële look aan de ruimte te geven. De belangrijkste accessoires voor uw toilet zijn een wc-rolhouder, reserverolhouder, wc-borstel, wc-borstelhouder en een toiletmat.

Toiletset kopen

Bekijk hier alle toiletsets . Wilt u advies op maat bij de aankoop van een toiletset? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek onze showrooms.