Advies over handdoekradiatoren

Een radiator is onmisbaar in de badkamer! Vroeg opstaan in de koude wintermaanden is iets minder vervelend wanneer u weet dat de badkamer in elk geval een behaaglijke temperatuur heeft, toch? De juiste radiator is daarom essentieel voor het comfort van de badkamer. Helaas zijn radiatoren vaak behoorlijk groot en nemen ze flink wat ruimte in beslag. Handdoekradiatoren zijn daarom ideaal: daar verwarmt u niet alleen de ruimte mee, maar kunt u ook uw handdoeken aan hangen!  Handdoekradiatoren zijn dus multifunctioneel en een aanrader voor de badkamer. Overtuigd? Lees hieronder dan meer over waar u op moet letten bij het kopen van een handdoekradiator. 

Vermogen

Het eerste wat u moet weten voordat u een radiator aanschaft, is hoeveel wattage de ruimte nodig heeft om warm te worden. Voor een badkamer geldt dat u rekening moet houden met gemiddeld 93 Watt per kubieke meter. De badkamer moet natuurlijk helemaal verwarmd zijn, dus kies voor een handdoekradiator met voldoende capaciteit. Daarbij is ook de isolatie van belang: als uw badkamer goed geïsoleerd is, heeft u minder wattage nodig. Wij raden u ten zeerste af om te kiezen voor een lagere capaciteit dan nodig, maar hoger kan geen kwaad. Heeft u hulp nodig bij het berekenen van het juiste vermogen van uw badkamer? Maak dan gebruik van dit hulp- en rekenmiddel!

Afmetingen

Ook de afmetingen van de handdoekradiator zijn van belang. Wist u bijvoorbeeld dat een handdoek vaak 60 centimeter breed is? Dat is dan ook de ideale breedte voor een handdoekradiator. Als de radiator minder breed is dan 60 centimeter, moet u de handdoek opvouwen en droogt de doek minder snel.  Als u de ruimte gaat opmeten, let er daarnaast dan op dat de handdoekradiator eigenlijk zo’n 1.5 meter van de douchekop af zou moeten zitten. Anders komt er condens op de radiator, waardoor de coating kan worden aangetast. Hetzelfde geldt overigens voor kletsnatte handdoeken: als u deze over handdoekradiator heen hangt, bestaat er een kans dat de radiator gaat roesten. Lichtvochtige handdoeken zijn geen probleem.

Aansluiten op CV

Als u geen elektrische radiator koopt, wordt de handdoekradiator aangesloten op uw CV-ketel. In dat geval dient u nog een aansluitblok te kopen. U kunt daarbij kiezen uit een haaks of recht model. Als uw wateraanvoer uit de vloer komt, heeft u een recht aansluitblok nodig. Komt de aanvoer uit de muur, dan is het haakse model de juiste keuze. De aansluitsets zijn beschikbaar in verschillende kleuren, zodat u de set kunt matchen met de handdoekradiator. Naast een aansluitset kunt u de radiator uitbreiden met een rekje of haak waar u uw handdoek aan hangt. Zo voorkomt u dat kletsnatte handdoeken op de radiator belanden en de coating eraf gaat!

Elektrische radiatoren

Wist u dat het mogelijk is om een handdoekradiator die op gas werkt te veranderen in een elektrische radiator? Een elektrische radiator is een stuk milieuvriendelijker én eenvoudiger aan te sluiten. U plaatst daarvoor een elektrisch element in uw badkamer en sluit daar de handdoekradiator op aan. Vervolgens vult u de radiator met olie, zodat alle delen van de radiator worden verwarmd. Let er wel op dat alleen een elektrische handdoekradiator meestal niet voldoende is om de hele badkamer te verwarmen. Een elektrische radiator wordt daarom vaak gecombineerd met elektrische vloerverwarming. Dit is eenvoudig te installeren als u tegels in uw badkamer heeft. Extra voordeel: vloerverwarming is ontzettend comfortabel en draagt veel bij aan het wellness-gevoel in uw badkamer.

Design

Radiatoren zijn niet alleen functioneel, maar dienen door hun omvang ook als blikvanger in de badkamer. Handdoekradiatoren zijn daarom in veel verschillende kleuren beschikbaar. Wit past altijd, maar een zwarte of grijze handdoekradiator kan ook prachtig zijn. Zeker in een moderne of industriële badkamer is een donkere handdoekradiator erg mooi. Let daarbij wel op de kwaliteit van de coating. Het zou zonde zijn als uw handdoekradiator binnen een mum van tijd al onder de krassen zit.

Onderhoud

De meeste handdoekradiatoren zijn gemaakt van staal en gaan daarom erg lang mee. Wel dient u de radiator regelmatig schoon te maken om deze in goede staat te houden. Let er wel op dat u de handdoekradiator eerst volledig laat afkoelen voordat u begint met schoonmaken. Als u de radiator schoonmaakt terwijl deze nog warm is, tast dat de coating aan. De duurzaamheid van de coating is daarnaast afhankelijk van de kwaliteit van de handdoekradiator. Een handdoekradiator van Vasco gaat bijvoorbeeld vaak langer mee dan een radiator van Plieger, maar is dan ook duurder. Vindt u het lastig om een keuze qua merk te maken? Vraag onze verkoopmedewerkers dan om advies!

Populaire merken in de categorie handdoekradiatoren: Plieger, Vasco, Throne Bathrooms, Wiesbaden en Zehnder.

Meer weten?

  • Lees hier hoe u een radiator installeert
  • Lees hier hoe u uw radiator opknapt

Handdoekradiator kopen

Bekijk hier alle handdoekradiatoren . Wilt u advies op maat bij de aankoop van een handdoekradiator? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek onze showrooms.