advies over fonteinen

Uw toiletruimte is natuurlijk niet compleet zonder fonteinset. Een fonteinset heeft een duidelijke praktische functie, maar bepaalt ook grotendeels de look van uw toiletruimte. Het is daarom belangrijk dat u de aankoop van een fontein niet onderschat. De kraan moet bijvoorbeeld hoog genoeg zijn om uw handen onder te wassen, maar de stijl moet ook passen bij de rest van het sanitair. Geen idee waar u moet beginnen? Lees hieronder onze tips en advies bij het kopen van een fonteinset!

Complete set of losse onderdelen

Als u gaat kijken voor een fontein, heeft u de keuze uit een complete set of losse onderdelen. Een fonteinset bestaat over het algemeen uit een wasbak, kraan, sifon en plug. Bij een set hoeft u dus niet alle onderdelen bij elkaar te zoeken en weet u zeker dat alles in elkaar past. Bovendien is een fonteinset vaak voordeliger dan losse onderdelen. Als u kiest voor losse onderdelen, kunt u echter zelf precies bepalen hoe de fontein eruit komt te zien. In dat geval weet u zeker dat de fontein helemaal naar uw smaak is en bij de rest van de ruimte past.

Waskom

In plaats van een wasbak, kunt u ook kiezen voor een waskom op de wastafel. Dit zien we al langere tijd steeds vaker in de badkamer, maar ook in de toiletruimte is dit mogelijk. Een waskom ziet er niet alleen prachtig uit, maar biedt ook andere voordelen. Een waskom is bijvoorbeeld eenvoudig te vervangen en vaak hoger dan een wastafel, waardoor u gemakkelijker uw handen kunt wassen. Ook waskommen voor in de toiletruimte zijn zowel los als in een set verkrijgbaar.

Afmetingen

Bij het kopen van een fontein is het belangrijk dat u van te voren de juiste afmetingen weet. De meeste fonteinen zijn ongeveer 25 centimeter diep. Als u echter een relatief kleine toiletruimte heeft, kunt u beter voor een minder diepe fontein kiezen. Wij bieden bijvoorbeeld al fonteinen aan vanaf 12 centimeter diep. Voor deze smallere fonteinen zijn ook verlaagde sifons beschikbaar. Deze zijn wat kleiner en daarom subtieler dan de standaard sifons. Een verlaagde sifon kan echter ook erg mooi zijn bij een diepere fontein: ze vallen minder op en vormen daarom een chique toevoeging aan de fontein. De hoogte van de fontein kunt u zelf bepalen. Meestal wordt de fontein zo’n 90 centimeter van de grond gehangen, maar indien wenselijk is hoger of lager geen probleem.

fontein met kom

 

stroomfontein met uniek design

Materiaal

Fonteinen zijn in verschillende materialen te verkrijgen. Keramiek is één van de meest populaire materialen, maar ook natuursteen en solid surface zijn in opkomst. Keramische fonteinen hebben als voordeel dat ze ontzettend duurzaam en eenvoudig te onderhouden zijn. Hetzelfde geldt voor solid surface: het is slijtvast, schoon, vlekwerend en vochtbestendig. Natuursteen vergt daarentegen iets meer onderhoud. Natuursteen krijgt namelijk eerder gebruikssporen dan keramiek, alhoewel dat door velen juist als de charme van natuursteen wordt beschouwd. Wilt u dat uw natuurstenen fontein precies blijft zoals u de set aanschaft? Gebruik dan onderhoudsmiddelen die speciaal voor natuursteen bedoeld zijn!

Soort kraan

In principe passen alle fonteinkranen op de door u gekozen wasbak. Wel dient u rekening te houden met de hoogte van de kraan. Hoge kranen worden over het algemeen als praktischer ervaren dan lage fonteinkranen, omdat u dan meer ruimte heeft om uw handen te wassen. Ook kunt u kiezen voor een inbouwkraan. Een inbouwkraan is aan de wand bevestigd, waardoor een groot deel van de kraan niet meer zichtbaar is. Dit ziet er erg strak uit en staat bijvoorbeeld fantastisch in een moderne of industriële toiletruimte. Let er wel op dat een inbouwkraan een stuk lastiger te plaatsen en vervangen is dan een opbouwkraan. In elk geval hoort daar een niet-klikbare waste bij, ook een wel een always-open waste. Dit betekent dat het water niet in de wasbak kan blijven staan, wat vaak ook niet nodig is bij een fontein. De meeste wastes zijn universeel en passen op vrijwel elke fontein, maar bij twijfel kunt u dat altijd aan een medewerker vragen.

Fontein kopen

Bekijk hier alle fonteinen . Wilt u advies op maat bij de aankoop van een fontein? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek onze showrooms.


 

Hoe plaats ik een fontein?

Lees hier de blog voor 'hulp bij plaatsen van een fontein' of bekijk onderstaande video voor hulp bij het veilig boren van gaten in tegels.