Advies over douchecabines

De douchecabine is een erg belangrijk onderdeel van uw badkamer. De cabine is namelijk grotendeels bepalend voor het comfort dat u ervaart tijdens het douchen. Bent u op zoek naar een nieuwe douchecabine? Lees dan onderstaand advies goed door voordat u een keuze maakt. Persoonlijke wensen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol, maar de indeling van uw badkamer ook. Wat voor de ene een geschikte douchecabine is, is dat voor u dus misschien niet.

Budget

Het eerste waar u goed over na zou moeten denken, is het bedrag dat u wilt uitgeven aan een nieuwe douchecabine. Een exact bedrag is niet mogelijk, maar het is wel verstandig om een range in gedachten te hebben. Zeker als u bezig bent met een verbouwing of renovatie is dat slim: als u binnen uw budget voor de cabine blijft, houdt u zeker genoeg over voor de rest van het sanitair.

Een factor die hiermee samenhangt, is het merk douchecabine waar u voor kiest. Voor bepaalde grote merken betaalt u namelijk meer dan voor een douchecabine van dezelfde kwaliteit van een onbekend merk. Als u niet op zoek bent naar een bepaald merk, raden wij u douchecabines van onze eigen merken aan, zoals Adema en Saniclass. Deze cabines hebben een zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit, waardoor u nooit te veel betaalt.

Afmetingen

Een tweede aandachtspunt bij de aanschaf van een douchecabine, zijn de afmetingen van uw badkamer. De afmetingen en de vorm van uw badkamer zijn namelijk bepalend voor hoe groot de douchecabine kan zijn. Het voornaamste is dat de cabine groot genoeg is om comfortabel in te kunnen bewegen, maar niet zo groot dat de ruimte buiten de cabine te krap wordt.

Heeft u een relatief kleine badkamer? Dan is een douchecabine van 80x80 centimeter een goede keuze. Als de cabine echter nog iets groter mag zijn, raden wij u aan om ook daadwerkelijk een maat groter te pakken. Douchecabines van 90x90 centimeter bieden u namelijk net wat meer bewegingsruimte. Meet daarom de ruimte waar u de cabine wilt plaatsen goed op om te zien wat past. Tip: als u een gesloten douchecabine wilt, vergeet dan niet om ook de hoogte van het plafond te meten.

Soort deur

Vervolgens dient u na te denken over het soort deur dat u bij de douchecabine wilt. Vaak kiezen mensen voor een schuif- of draaideur. Beide deuren zijn fijn in gebruik, maar hebben wel hun eigen voor- en nadelen. Een schuifdeur is bijvoorbeeld ideaal voor kleinere badkamers, omdat schuifdeuren ruimte besparen. Deze deuren schuiven opzij en draaien niet naar binnen of buiten. Met een schuifdeur heeft u dus minder ruimte buiten de douche nodig. 

Een schuifdeur is ruimtebesparend, maar ook lastiger schoon te maken (en houden) dan een draaideur. Kalk en vuilresten hopen zich namelijk snel op tussen de schuifwanden en daar kunt u moeilijk bij. Een draaideur heeft dit probleem niet. Bovendien wordt een draaideur over het algemeen mooier gevonden dan een schuifdeur. Sommige douchecabines hebben een douchedeur die zowel naar binnen als buiten kan draaien. Let daarop als u wel een draaideur wilt, maar niet veel bewegingsruimte in de cabine zelf heeft.

Materiaal

Ook het materiaal speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een douchecabine. De meeste cabines zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas of van kunststof (acryl). Kunststof douchecabines gaan minder snel kapot, maar blijven ook minder lang mooi. Weeg deze nadelen dus goed tegen elkaar af bij het kiezen van de cabine. Wilt u graag uw steentje bijdragen aan het milieu? Ga dan voor glas: dat is gemakkelijker te recyclen dan kunststof en daarom een stuk milieuvriendelijker.

Als u gaat voor een glazen cabine, moet u ook nog kiezen wat voor soort veiligheidsglas u wilt. De meest gangbare optie is helder glas. Dit is onbewerkt glas waar u goed doorheen kunt kijken. Liever wat meer privacy tijdens het douchen? Ga dan voor chinchilla glas. Chinchilla glas zorgt ervoor dat iemand buiten de douche nog wel de vormen en kleuren in de cabine ziet, maar verder geen details. Ook spiegelglas is een optie. Spiegelglas is glas dat aan beide kanten gespiegeld is, waardoor de badkamer groter lijkt. Tip: sommige glazen cabines zijn voorzien van een antikalk-behandeling, wat erg handig is bij het onderhoud van de cabine.

Vorm en kleur

Douchecabines zijn er in verschillende vormen, dus het is belangrijk dat u goed kijkt welke vorm het beste in uw badkamer past én welke u het mooist vindt. Een vierkante of rechthoekige douchecabine is bijvoorbeeld niet zo geschikt voor een kleinere badkamer. Vijfhoekige cabines zijn dat wel, want deze besparen ruimte. Heeft u een wat kleinere badkamer, maar vindt u een vijfhoekige cabine niet mooi? Bekijk dan eens kwartronde cabines: deze zijn minder hoekig en wat subtieler.

De laatste belangrijke keuze die u moet maken, is de kleur van uw douchecabine. De meest gangbare kleuren zijn RVS, chroom, wit en zwart. De keuze hangt volledig af van uw smaak: RVS en chroom staan vrijwel altijd mooi, maar zwart is bijvoorbeeld prachtig in de meer moderne badkamer. Bedenk dus goed welke kleur mooi staat bij de rest van het sanitair én waar u het gevoel bij heeft dat u er niet snel op uitgekeken raakt. Zo weet u zeker dat u jarenlang plezier heeft van uw douchecabine!

Douchecabine kopen

Bekijk hier alle douchecabines . Wilt u advies op maat bij de aankoop van een douchecabine? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek onze showrooms.

 

Meer weten?

- Lees hier meer over hoe u een douchecabine plaatst
- Lees hier hoe u uw douchecabine kalkvrij houdt