Advies over designradiatoren

Niets is fijner dan een warme badkamer binnenstappen op de vroege ochtend, toch? Een radiator is daarom onmisbaar! Een radiator valt door zijn omvang bovendien behoorlijk op en doet daarom veel voor de uitstraling van de ruimte. Bent u daarom op zoek naar een exemplaar dat ook nog aan uw esthetische eisen voldoet? Dan is een designradiator een goede keuze! Een designradiator verwarmt de ruimte én ziet er hartstikke mooi uit. Ze zijn daarom ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld de hal of woonkamer. Lees hieronder alles wat u moet weten over de aanschaf van een designradiator!

Designradiator 1

Soort designradiator

Er zijn verschillende soorten designradiatoren: handdoekradiatoren, verticale radiatoren en horizontale radiatoren. De meest gangbare voor uw badkamer is een handdoekradiator, omdat u daar uw handdoek aan kunt ophangen en opwarmen. Horizontale designradiatoren zien we niet vaak in de badkamer, omdat deze qua afmetingen meestal niet praktisch zijn. Wat voor u de juiste radiator is, is afhankelijk van een aantal factoren. Heeft u bijvoorbeeld vloerverwarming? Dan is extra verwarming niet altijd nodig en kan een handdoekradiator een goede keuze zijn. Deze kunt u dan gebruiken om uw handdoeken aan op te hangen. Als u op zoek bent naar een radiator die veel toevoegt aan de uitstraling van uw badkamer, is een verticale designradiator mogelijk wat voor u.

Afmetingen

De afmetingen van uw designradiator zijn afhankelijk van het vermogen dat u nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Als u kiest voor een handdoekradiator, raden wij u wel aan om een breedte van minstens 60 centimeter te kiezen. De meeste handdoeken zijn namelijk 60 centimeter breed, dus u hoeft ze dan niet opgevouwen aan uw radiator te hangen. De afmetingen zijn ook afhankelijk van wat u kwijt kunt, dus meet de plek waar u de radiator wilt plaatsen goed op. Houd er bij het bepalen van de plek rekening mee dat de radiator minstens anderhalve meter van uw douchekop vandaan moet hangen. Anders komt er condens op de radiator en kan deze gaan roesten.

Capaciteit

Het eerste wat u moet weten voordat u een radiator aanschaft, is hoeveel wattage de ruimte nodig heeft om warm te worden. Voor een badkamer geldt dat u rekening moet houden met gemiddeld 93 Watt per kubieke meter. De badkamer moet natuurlijk helemaal verwarmd zijn, dus kies voor een designradiator met voldoende capaciteit. Daarbij is ook de isolatie van belang: als uw badkamer goed geïsoleerd is, heeft u minder wattage nodig. Wij raden u ten zeerste af om te kiezen voor een lagere capaciteit dan nodig, maar hoger kan geen kwaad. Heeft u hulp nodig bij het berekenen van het juiste vermogen van uw badkamer? Maak dan gebruik van dit hulp- en rekenmiddel!

Aansluiting aanvoer

De designradiator wordt aangesloten op uw wateraanvoer. Deze aanvoer kan op verschillende plekken in uw badkamer zitten en is bepalend voor welke aansluiting uw designradiator nodig heeft. De meest gangbare aansluitingen zijn links/rechts/onder en midden/onder. Dit geeft aan waar het water de radiator binnenkomt en weer naar buiten gaat. In oudere huizen komt de afvoer soms uit het plafond, waardoor de radiator niet goed opwarmt. Warme lucht stijgt op, dus met een afvoer uit het plafond warmen slechts de bovenste buizen van de radiator op. Als u een afvoer uit het plafond heeft, dient u daarom een stromingsbuis aan te schaffen. Dit is een soort pin die u in de meest linkse of rechtse buis van uw radiator plaatst. De stromingsbuis dwingt het water naar beneden te gaan, zodat het niet direct opstijgt en dus de wél hele radiator verwarmt.

Aansluitblok en draadmaat

Voor het aansluiten van uw radiator op de wateraanvoer, heeft u een aansluitblok nodig. Als u uw aanvoer uit de muur komt, dient u een haaks model te kiezen. Als de wateraanvoer uit de vloer komt, heeft u een recht aansluitblok nodig. De aansluitblokken zijn beschikbaar in verschillende kleuren, dus u kunt het blok met de kleur van uw designradiator matchen. Als u de knop van uw radiator wilt wisselen, bijvoorbeeld naar een thermostaatknop, dient u te kijken welke draadmaat u nodig heeft om de thermostaat op het blok te schroeven. De meest gangbare draadmaten zijn 1/2, 3/4 en 3/8 inch.

Elektrische designradiator

Wij bieden u ook een uitgebreid aanbod elektrische designradiatoren. Elektrische verwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van verwarming op gas. Een elektrische designradiator is zeer milieuvriendelijk, flexibel te monteren, goedkoop te installeren en warmt heel snel op. Elektriciteit is bovendien goedkoper dan gas. Bij de aanschaf van een elektrische designradiator is het belangrijk dat u weet hoeveel wattage de radiator nodig heeft en dat u rekening houdt met de stroomvoorziening. Elektrische verwarming werkt namelijk via een stopcontact, dus deze dient niet verder dan een meter bij uw designradiator vandaan te zitten. Heeft u al een radiator maar wilt u wel graag elektrisch verwarmen? Als u een verticale designradiator heeft, kan dat heel eenvoudig met een verwarmingselement. U draait het verwarminselement onderin uw radiator en vult de radiator voor ongeveer 90% met thermische olie. Vervolgens stopt u de stekker in het stopcontact en kunt u elektrisch verwarmen! Meer informatie over elektrische radiatoren vindt u in deze blog.

Kleur en design

Designradiatoren zijn tegenwoordig in allerlei kleuren te koop. Een witte radiator past goed bij elke badkamerstijl en is nog steeds de meest gangbare kleur. Bent u op zoek naar een iets spannendere kleur? Een mat zwarte of antracieten designradiator is ook erg mooi! Deze donkere kleuren passen bijvoorbeeld goed bij een moderne of industriële stijl en staan ook prachtig in uw hal of woonkamer. Ook qua design heeft u verschillende opties. Een designradiator met een vlak paneel heeft bijvoorbeeld een strakke en moderne uitstraling, terwijl een paneel met stroken een wat speelser effect geeft. Sommige merken bieden u daarnaast radiatoren met een opvallender design, zoals de Plieger Quadrata: deze is voorzien van vierkante gaten.

Designradiator 2

Merken

Wij bieden u designradiatoren van tientallen merken. U heeft daarom keuze uit verschillende grote A-merken, zoals Plieger en Vasco, maar u kunt ook kiezen voor een designradiator van één van onze huismerken. Royal Plaza en Throne Bathrooms zijn bijvoorbeeld huismerken, wat betekent dat deze merken exclusief bij Sawiday worden verkocht. Producten van deze merken kunnen wij groot inkopen en dus ook voor een zeer voordelige prijs aanbieden. Deze prijs doet echter niets af aan de kwaliteit van de designradiatoren van onze huismerken. Als u op zoek bent naar de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit, adviseren wij u dan ook om een designradiator van Throne Bathrooms of Royal Plaza aan te schaffen.

Onderhoud

U kunt uw designradiator het beste schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep. Chloor- of zuurhoudende middelen kunt u beter vermijden, want deze kunnen de coating van uw radiator aantasten. Daarnaast is het van belang dat u de radiator schoonmaakt als deze uitstaat en helemaal is afgekoeld. Om uw designradiator zo mooi mogelijk te houden, adviseren wij u ook om de radiator regelmatig af te drogen. Als de radiator lang nat blijft, kan er namelijk roest ontstaan. Dat is ook de reden dat u beter geen kletsnatte handdoeken aan uw handdoekradiator kunt hangen. Wij raden u daarom aan om een rekje of handdoekhaak bij uw radiator te bestellen, zodat u daar kletsnatte handdoeken aan kunt ophangen.