Stap voor stap een nieuwe radiator

Een nieuwe radiator nodig? Daar komt een hoop bij kijken! Het aanbod is bijvoorbeeld gigantisch, maar niet elke radiator is geschikt voor elke ruimte. Bovendien is het demonteren van de oude radiator en het plaatsen van het nieuwe model ook een flinke klus. Weet u daarom niet goed waar u moet beginnen? Met onderstaande stappenplan komt u al een heel eind!

 

Dit is een designradiator

 

Stap 1 – een nieuwe radiator kiezen

Capaciteit berekenen

Radiatoren verschillen in de hoeveelheid warmte die ze afgeven. Hoe meer vermogen (of capaciteit) de radiator heeft, hoe groter de warmteafgifte. Hoeveel vermogen uw radiator nodig heeft, is afhankelijk van de ruimte waarin u de radiator gaat plaatsen. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen u nodig heeft. Ook de gewenste temperatuur in die ruimte is van belang: in de badkamer geven we bijvoorbeeld vaak de voorkeur aan een hogere temperatuur dan in onze slaapkamer.

Ruimte Gewenste temperatuur Watt per m2
Badkamer 24 C 93 W
Woonkamer 22 C 85 W
Keuken 20 C 77 W
Slaapkamer 19 C 70 W

Om het juiste vermogen te berekenen, vermenigvuldigt u het aantal vierkante meters (lengte x breedte x hoogte) met de benodigde capaciteit voor de gewenste temperatuur. Is uw badkamer bijvoorbeeld 10m3 groot? Dan heeft uw radiator een vermogen nodig van 930 Watt (10 m3 x 93 W).

Soorten radiatoren

Als u weet hoeveel vermogen uw nieuwe radiator nodig heeft, kunt u de verschillende soorten gaan bekijken. Bij Sawiday heeft u keuze uit een handdoekradiator, paneelradiator, designradiator of elektrische radiator.

Designradiatoren

 1. Handdoekradiatoren
  • Verschillende designs, kleuren en formaten
  • Ideaal voor het verwarmen van handdoeken
  • Perfect in combinatie met vloerverwarming
 2. Designradiatoren
  • Verschillende designs, kleuren en formaten
  • Ook geschikt voor de hal, woonkamer of keuken
  • Meer vermogen dan handdoekradiatoren
Voordelen Nadelen
Een prachtige toevoeging aan het interieur Minder vermogen dan paneelradiatoren
Een handdoekradiator is ideaal om handdoeken aan te drogen Vaak wat duurder in aanschaf
Veel keuze in design, structuur en kleur

Paneelradiatoren

 1. Horizontale paneelradiatoren
  • Ideaal voor onder de vensterbank
  • Verschillende kleuren en designs
 2. Verticale paneelradiatoren
  • Zeer geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes
  • Verschillende kleuren en designs
Voordelen Nadelen
Meer vermogen dan designradiatoren Minder keuze in design en kleur
Vaak goedkoper in aanschaf Niet geschikt om handdoeken aan te hangen, gebruik daarvoor een handdoekbeugel.
Gemakkelijk te plaatsen in verschillende ruimtes en plekken in huis

Elektrische radiatoren

Voordelen Nadelen
Warmt snel op Hoog energieverbruik
Flexibel te monteren Relatief weinig vermogen
Eenvoudig te installeren
Zeer milieuvriendelijk

Tips:

 • Een elektrische radiator met klokthermostaat zorgt ervoor dat uw badkamer op elk gewenst tijdstip lekker warm is.
 • Uw oude radiator ombouwen tot elektrische radiator? Dat kan met een verwarmingselement. Deze draait u onderin de radiator, waarna u de radiator vult met thermische olie. Vervolgens steekt u de stekker in het stopcontact en is uw elektrische radiator klaar voor gebruik! Let er wel op dat de capaciteit van het element de capaciteit van uw radiator niet overschrijdt.

Stap 2 – de oude radiator loskoppelen en verwijderen

Capaciteit berekenen

Voordat de nieuwe radiator geplaatst kan worden, dient u het oude model los te koppelen. Het belangrijkste daarbij is dat u het water uit de radiator laat lopen. Om een radiator te demonteren, heeft u het volgende gereedschap nodig:

 • Steeksleutel
 • Inbussleutel
 • Ontluchtingssleutel
 • Emmer
 • Schroevendraaier

Stappenplan

 1. Trek de stekker bij de ketel uit het stopcontact om de CV-installatie uit te schakelen. Wacht tot het water onder de 40 graden Celsius is gezakt.
 2. Draai alle radiatorkranen open van alle radiatoren die hoger en gelijk hangen aan de radiator die u los wilt koppelen. U draait de kraan open door tegen de klok in te draaien.
 3. Als de radiator die u los wilt koppelen zich op de laagste verdieping van het huis bevindt, monteert u een vulslang op de vul- en aftapkraan. Vervolgens draait u deze aftapkraan open. Als de betreffende radiator op een hoger punt in huis zit, zet u een slang op één van de radiatoren op de laagste verdieping van het huis.
 4. Draai met een ontluchtingssleutel de aftapkraan open en laat het water uit de installatie stromen. Zodra het water wat langzamer begint te stromen, draait u op de bovenste verdieping van het huis een ontluchter open.
 5. Draai de aftapper open van de radiator die u wilt vervangen. Laat het water eruit stromen en draai ‘m vervolgens weer dicht.
 6. Draai met een sleutel de aan- en afvoerleidingen en de kraan van de radiator los. Schroef de beugels los en vang het eventuele restwater op. Let op: dit water kan vuil en zwart zijn. Vervolgens kunt u de radiator van de muur halen.

Stap 3 – de nieuwe radiator plaatsen

Capaciteit berekenen

Als de oude radiator van de muur is, kunt u het nieuwe model plaatsen! Wij raden aan om de radiator op anderhalve meter van de douchekop te plaatsen, om condens en roest te voorkomen. Voor het aansluiten van een nieuwe radiator heeft u een aansluitset of aansluitblok nodig.

Aansluiting
Een radiator wordt aangesloten op de wateraanvoer. Deze aanvoer kan op verschillende plekken in de badkamer zitten en is bepalend voor welke aansluiting de radiator nodig heeft. De meest gangbare aansluitingen zijn links/rechts/onder en midden/onder. Dit geeft aan waar het water de radiator binnenkomt en weer naar buiten gaat. U heeft daarbij keuze uit een haaks of recht model. Als de aanvoer uit de muur komt, heeft u een haaks model nodig. Als de wateraanvoer uit de vloer komt, dient u voor een recht aansluitblok te kiezen. In oudere huizen komt de afvoer soms uit het plafond, waardoor de radiator niet goed opwarmt. Warme lucht stijgt op, dus met een afvoer uit het plafond warmen alleen de bovenste buizen van de radiator op. Met een afvoer uit het plafond heeft u daarom een stromingsbuis nodig. Dit is een soort pin die u in de meest linkse of rechtse buis van de radiator plaatst. De stromingsbuis dwingt het water naar beneden te gaan, zodat het niet direct opstijgt en dus wel de hele radiator verwarmt. Tip: aansluitblokken zijn in verschillende kleuren beschikbaar, dus match de kleur van het blok met de kleur van je nieuwe radiator!

Montage
Is uw nieuwe radiator hetzelfde type als de oude? Dan kunnen de aansluitingen van de oude radiator worden overgezet naar het nieuwe exemplaar. In dat geval kunt u dus ook de oude bevestiging gebruiken. Bij een ander type radiator moeten nieuwe beugels op de muur gemonteerd worden, met pluggen en zware schroeven.

 1. Monteer de nieuwe radiator in de bevestigingsbeugels en sluit de water af- en aanvoer aan.
 2. Draai de radiatorkranen open en sluit de ontluchters.
 3. Zet druk op de leidingen. Op de manometer kunt u de druk bijhouden. Vul de installatie tot circa 1.7 bar druk en draai vervolgens alle kranen weer dicht.
 4. Ontlucht de radiator die zich op het hoogste punt in huis bevindt. Draai de ontluchter open totdat er water uitkomt en sluit ‘m daarna weer.
 5. Controleer de druk. Is deze te laag? Vul de druk dan weer bij tot circa 1.7 bar. Herhaal deze stap totdat de radiatoren geen borrelend geluid meer maken.
 6. Steek de stekker van de ketel in het stopcontact en de nieuwe radiator is klaar voor gebruik!